Конфлікт на конкурсі «Честь професії»: канал НТА обурився коментарями членів журі в соцмережах

Конфлікт на конкурсі «Честь професії»: канал НТА обурився коментарями членів журі в соцмережах

15 Травня 2020
2663

Конфлікт на конкурсі «Честь професії»: канал НТА обурився коментарями членів журі в соцмережах

2663
Бали за роботи журналістів каналу перерахували за оцінками інших експертів, але вони суттєво не змінились.
Конфлікт на конкурсі «Честь професії»: канал НТА обурився коментарями членів журі в соцмережах
Конфлікт на конкурсі «Честь професії»: канал НТА обурився коментарями членів журі в соцмережах

Про це повідомила пресслужба конкурсу.

Журналісти львівського телеканалу НТА звернулись до оргкомітету конкурсу «Честь професії» з проханням відсторонити від оцінювання їхніх конкурсних робіт двох членів журі. Йдеться про головного редактора видання Zaxid.net та члена журі у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» Олега Ониська та співредакторку проєкту «Наші гроші. Львів» і членкиню відбірковій комісії у номінації «Найкраще розслідування» Наталію Онисько. 

На думку журналістів НТА, публічні висловлювання цих представників медіа можуть свідчити про упереджене ставлення до конкурсних робіт. В якості доказів вони надіслали скріншоти коментарів Олега Ониська та Наталії Онисько у Facebook.

«Якраз от днями мав нагоду оцінювати фаховий рівень ваших «журналістів» у журі «Честі професії» )) Що ж до цькування, то це не через критику мерії - у Львові є достатньо критично налаштованих журналістів, але це не про вас», - йдеться в одному з них.

На думку каналу НТА, такі висловлювання члена журі є неприйнятними, а написання слова журналіст в лапках – це «демонстрація зневаги, заангажованості та упередженого ставлення».

Оргкомітет конкурсу у відповідь оприлюднив заяву, в якій нагадав журналістам, що вони мали змогу ознайомитись зі складом експертів перед поданням робіт та заздалегідь повідомити про конфлікт інтересів.

Водночас матеріали журналістів телеканалу НТА, які оцінювали Наталя Онисько та Олег Онисько, передали на додаткове оцінювання трьом членам відбіркової комісії та трьом членам журі конкурсу. В результаті додаткового оцінювання бали були перераховані, але «суттєво не змінилися», як зазначили в оргкомітеті.

Коментар Олега Ониська щодо цього конфлікту в оргкомітеті обіцяють оприлюднити найближчим часом.

Щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому, оргкомітет розробить етичні правила для учасників відбіркових комісій та членів журі, що в тому числі врегулюють питання публічних висловлювань про конкурс.

Нагадаємо, минулого року в конкурсі «Честь професії» серед п’яти переможців було три журналістських розслідування проєкту «Наші гроші з Денисом Бігусом», репортаж «Радіо Свобода» і серія статей Мар’яни П’єцух в «Українській правді».

Конкурс «Честь професії» організовує Незалежна асоціація телерадіомовників за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку через Internews та Посольства Швеції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2663
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду