Domino’s Pizza звинувачує команду «Ревізора» в порушенні норм карантину і вимагає відшкодувати збитки

Domino’s Pizza звинувачує команду «Ревізора» в порушенні норм карантину і вимагає відшкодувати збитки

4 Травня 2020
4403

Domino’s Pizza звинувачує команду «Ревізора» в порушенні норм карантину і вимагає відшкодувати збитки

4403
Після ревізії київської піцерії Domino’s Pizza заявила, що подала дві заяви про злочин, і вимагає від Нового каналу відшкодувати збитки. На Новому каналі вважають, що мережа піцерій приєдналося до тих, хто нападає на журналістів, які виконують свій професійний обов'язок.
Domino’s Pizza звинувачує команду «Ревізора» в порушенні норм карантину і вимагає відшкодувати збитки
Domino’s Pizza звинувачує команду «Ревізора» в порушенні норм карантину і вимагає відшкодувати збитки

Ревізія закладу Domino’s Pizza в Києві на вул. Терещенківській, 4А, пройшла 14 квітня, а 30 квітня Новий канал показав її в третьому випуску проєкту «Ревізор. Карантин». На відео видно, що під час ревізії ведуча Юлія Панкова увійшла до закладу в масці та рукавичках. Вона зняла верхній одяг у тій зоні, де перебували кур’єри. На кухню вона входила вже в халаті, спеціальній шапці та бахілах. Однак волосся вона сховала під шапку не одразу.

У програмі показали, що біля входу на кухню ведучу намагалася зупинити співробітниця закладу, яка назвалась Вітою, аргументуючи заборону входити особливими умовами під час карантину. Ведучу це не зупинило, вона послалася на конституційні норми та інше законодавство України, яке дозволяє журналістам працювати в умовах надзвичайних ситуацій. Співробітниця Domino’s Pizza й далі просила відкласти ревізію та обмежити пересування ведучої кухнею до приходу керівництва саме через умови карантину. Ведуча ж у відповідь неодноразово запитувала: «Що ви хочете приховати?» і проводила перевірку поверхонь, холодильників, стікерів тощо.

Суттєвих порушень під час ревізії Юлія Панкова не виявила: продукти свіжі, поверхні здебільшого чисті, витяжка та кавомашина мають некритичне забруднення, стікери на продуктах присутні. «У вас усе добре», - сказала ведуча.

Далі в програмі показали, що ревізію закладу довелося припинити, коли приїхали начальник безпеки компанії, адвокати та інші співробітники. Команда Нового каналу надала документи про редакційне завдання та негативні результати тестів на COVID-19, які всі члени знімальної групи провели за день до ревізії.

Однак під час ревізії телеведучій не показали медичних карток працівників піцерії. Через те, що не вдалось отримати доказів здоров’я співробітників, Юлія Панкова прийняла рішення, що не може рекомендувати заклад глядачам «Ревізора».

30 квітня, у день виходу програми в ефір, на сторінці Domino’s Pizza у Facebook опублікували заяву генерального директора (CEO) мережі піцерій Domino’s Pizza Ukraine Андрія Романенка. Він звинуватив співробітників «Ревізора» в порушенні низки карантинних норм під час зйомок програми та ревізії піцерії.

Пан Романенко вважає, що перевірка закладу була проведена «з великою кількістю санітарних та епідеміологічних порушень зі сторони журналістів». Він перелічив такі порушення:

1) співробітники програми нібито «силою вторглися у закриту для відвідувачів піцерію без проходження санітарного контролю з порушенням норм соціального дистанціювання у період пандемії»;

2) члени знімлаьної групи їхали в одному авто, що перевищує допустиму норму у дві особи на один транспортний засіб;

3) члени знімальної групи використовують захисні рукавички з порушенням стандартів, забруднюючи поверхню рук.

«Юля Панкова контактує з люмінометром та мікрофоном, потім одразу торкається обладнання Domino’s Pizza, робочих поверхонь та продукції без миття рук та дезінфекції, що може спровокувати зараження. Ведуча кладе брудні рукавички, якими знімала бахіли, у кишеню з чистими рукавичками, які потім використовує у зоні приготування страв. Члени знімальної групи торкаються свого волосся, особистих речей, сумок та обладнання, після чого без миття рук контактують з обладнанням Domino’s Pizza, робочими поверхнями та продукцією», - йдеться в заяві пана Романенка.

Керівник мережі повідомив, що після ревізії Domino’s Pizza змушена була зачинити піцерію на вулиці Терещенківській, 4А, викинути всю продукцію та провести повну дезінфекцію приміщення.

За словами пана Романенка, Domino’s Pizza подала до правоохоронних органів дві заяви про злочин, вчинений, на думку компанії, співробітниками «Ревізора». Також  Domino’s Pizza вимагає від Нового каналу відшкодувати завдані компанії збитки.

«Детектор медіа» звернувся до поліції Києва з проханням повідомити, чи прийнято  згадані заяви і на якому етапі розслідування справи, та чекає на відповідь.

Пресслужба Нового каналу повідомила «Детектору медіа», що від дати зйомок до дати ефіру (протягом більш ніж двох тижнів) до Нового каналу не надходило ніяких претензій щодо відшкодування збитків.

Пресслужба каналу зазначила, що «Ревізор. Карантин» проводить журналістські розслідування заради захисту здоров'я людей, щоб виконувати всі законодавчі та санітарні норми: «І нам шкода, що керівництво Domino's приєдналося до тих, хто нападає на журналістів, які виконують свій професійний обов'язок».

Нагадаємо, у квітні Новий канал розпочав зйомки проєкту «Ревізор. Карантин». Програма виходит в ефір із 16 квітня щочетверга.

Фото – Domino’s Pizza Ukraine / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4403
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду