detector.media
11.02.2020 10:55
Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ
Рейтинг ІМІ з дотримання професійних стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ
Рейтинг ГО «Інститут масової інформації» щодо дотримання журналістських стандартів уперше очолили одразу п’ять онлайн-ЗМІ, а саме: «Український тиждень», «Укрінформ», «Ліга», «Дзеркало тижня» та «Українська правда».

Про це свідчать результати проведеного ІМІ за підтримки «Інтерньюз-Нетворк» у січні 2020 року аналізу 17 онлайн-медіа, оприлюдненого 11 лютого.  

98% матеріалів у виданнях, які посіли перше місце, не містили порушень професійних стандартів журналістики.

Друге місце за рівнем дотримання професійних стандартів уперше посів «Цензор.нет», на якому 94% матеріалів не містили порушень. Третє місце – сайт «РБК-Україна».

Своєю чергою, гіршими сайтами за рівнем дотримання професійних стандартів у ІМІ назвали онлайн-медіа «Страна.ua» (лише 60% матеріалів без порушень) та «Знай.юа», де лише 14% матеріалів були написані без порушень (тобто переважна більшість матеріалів на цьому порталі не має стосунку до професійної журналістики).

«В українських онлайн-медіа найчастіше порушується професійний журналістський стандарт відокремлення фактів від коментарів. У середньому цей стандарт було дотримано в 90% матеріалів. На другому місці – порушення стандарту достовірності (його було дотримано в 92,5% загальної кількості матеріалів), і найкраще дотримуються в онлайн-медіа стандарту балансу – в 94,5% загальної кількості матеріалів», – йдеться в дослідженні ІМІ.

З повним аналізом можна ознайомитися тут.

Моніторинговий аналіз проводився в січні 2020 року в 17 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (десять найрейтинговіших та сім ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху за дотримання професійних стандартів): obozrevatel.com, segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, 112.ua, znaj.ua rbc.ua, unian.com, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М). Загальна вибірка становила 850 матеріалів – по 50 матеріалів, узятих підряд одночасно з кожного сайту, який було охоплено моніторингом.

З методологією дослідження можна ознайомитися тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY