Поліція встановила підозрюваних у викраденні французького оператора під час окупації Криму

Поліція встановила підозрюваних у викраденні французького оператора під час окупації Криму

27 Січня 2020
1121

Поліція встановила підозрюваних у викраденні французького оператора під час окупації Криму

1121
Поліція встановила двох членів незаконного збройного формування «самооборона Криму», яких підозрюють в організації викрадення та незаконному утримуванні оператора французького телеканалу «Canal+» Девіда Жофрійо в 2014 році в Криму.
Поліція встановила підозрюваних у викраденні французького оператора під час окупації Криму
Поліція встановила підозрюваних у викраденні французького оператора під час окупації Криму

Про це сказав начальник Головного управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі Віталій Стрижак, повідомляється на сторінці поліції Криму в Facebook.

«Іноземний оператор висвітлював події на окупованому півострові. Під час відеозйомки захоплення бойовиками українських військових частин його викрали. Визволити з полону Девіда Жофрійо вдалося завдяки впливу міжнародної асоціації журналістів. Представники незаконного збройного формування "самооборона Криму" погодилися звільнити оператора в обмін на відзнятий матеріал», – розповів він.

Поліцейські провели низку оперативно-розшукових заходів та встановили, що один зі зловмисників був командиром роти незаконного збройного формування, інший – його заступником. Їм уже заочно оголошено підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України, а саме – ст.260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань), ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Наразі вирішується питання про оголошення підозрюваних у розшук. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Крім того, слідчі з’ясували, що підозрювані брали активну участь у захоплені півострова Крим.

«Зокрема, вони керували діями незаконно збройного формування під час захоплення адмінбудівлі Верховної Ради АР Крим та розгону проукраїнськи налаштованих громадян, внаслідок чого загинуло двоє осіб. Також фігуранти блокували та захоплювали будівлю Головного управління однієї з військових частин. За "зразкову службу" бойовики отримали медалі від представників окупаційної влади. Крім того, встановлено, що після закінчення окупації Криму, бойовики  були відправлені до Луганської області, де активно брали участь у бойових діях в складі "ЛНР"», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, незадовго до так званого референдуму в 2014 році в Криму так звана «Кримська Самооборона» затримала телеоператора французького телеканалу Canal+ Девіда Жофрійо (David Geoffrion). Він знімав конфлікт навколо бази паливно-мастильних матеріалів. Йому висунули усне звинувачення у шпигунстві. Після чотирьох годин переговорів зі втручанням по телефону Європейської та Міжнародної федерацій журналістів громадянина Франції звільнили.

Фото: Головне управління Національної поліції в АР Крим та м. Севастополі / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1121
Читайте також
16.03.2017 12:30
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 108
14.02.2016 07:21
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду