«Репортери без кордонів» та Асоціація польських журналістів закликали негайно звільнити Асєєва

«Репортери без кордонів» та Асоціація польських журналістів закликали негайно звільнити Асєєва

26 Жовтня 2019
1343

«Репортери без кордонів» та Асоціація польських журналістів закликали негайно звільнити Асєєва

1343
«Репортери без кордонів» зазначили, що не визнають так званий судовий процес над журналістом Станіславом Асєєвим, який знаходиться в полоні бойовиків у Донецьку.
«Репортери без кордонів» та Асоціація польських журналістів закликали негайно звільнити Асєєва
«Репортери без кордонів» та Асоціація польських журналістів закликали негайно звільнити Асєєва

Про це йдеться в заяві міжнародної організації.

«Репортери без кордонів» зазначають, що окупована частина Донбасу в інформаційному плані є «чорною дірою», оскільки інформація надходить лише з інформаційних джерел бойовиків. Так, вирок Станіславу Асєєву терористи оголосили ще в серпні, але відомо про нього стало у жовтні.

«Не було жодної інформації про так званий суд над Станіславом Асєєвим. Жоден адвокат чи міжнародна організація не мали доступу до заручника. Його зізнання, ймовірно, були отримані під тиском, вони стали підставою для затримання, яке суперечить нормам міжнародного гуманітарного права. Ми закликаємо до його негайного звільнення», - зазначено в заяві «Репортерів без кордонів»

Також до звільнення Асєєва закликає Асоціація польських журналістів (SDP), передає «Укрінформ». В організації назвали скандальним вирок журналісту від «суду» бойовиків.

В Асоціації нагадали, що увагу до справи Асєєва раніше привернула в Польщі журналістка Моніка Андрушевська, яка під час вручення цьогорічних нагород SDP у своєму зверненні акцентувала увагу на справі журналіста і необхідності докласти зусилля щодо його звільнення.

Нагадаємо, 22 жовтня сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана «прокуратура ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Обурення вироком та вимогу звільнити журналіста висловили президент «Радіо Свобода» та Європейська федерація журналістівпредставник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем ДезірЄвропейський союзМоніторингова місія ООН з прав людини і Amnesty International Україна.

Україна планує ініціювати в ООН питання щодо Станіслава Асєєва.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР». Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження Асєєва.

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом «Радіо Свобода». На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1343
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду