Делегація України покинула зал засідань ОБСЄ через заяви редакторки «Крымской газеты» про «російський Крим»

Делегація України покинула зал засідань ОБСЄ через заяви редакторки «Крымской газеты» про «російський Крим»

17 Вересня 2019
1780
17 Вересня 2019
15:51

Делегація України покинула зал засідань ОБСЄ через заяви редакторки «Крымской газеты» про «російський Крим»

1780
У Варшаві делегація України на щорічній нараді ОБСЄ з прав і свобод людини покинула зал засідань на знак протесту проти заяви головної редакторки російських пропагандистських видань «Крымская газета» і «Крымский журнал» Марії Волконської, яка назвала окупований Крим «російським».
Делегація України покинула зал засідань ОБСЄ через заяви редакторки «Крымской газеты» про «російський Крим»
Делегація України покинула зал засідань ОБСЄ через заяви редакторки «Крымской газеты» про «російський Крим»

Про це повідомляє ATR.

«Пані та панове, добрий день. Мене звуть Волконська Марія, я головна редакторка "Крымской газеты", "Крымского журнала". Крим, Російська Федерація», – сказала вона.

Після цих слів українська сторона перервала виступ Марії Волконської, пославшись на міжнародні документи.

«Документи ОБСЄ визначають принципи і норми, і зобов'язання їх дотримуватися. Зокрема Гельсінський документ 1999 року, який має видатні значення для людського виміру, підтверджуючи спільні дії принципів Гельсінського заключного акта і Паризької хартії, які визначаються як колективна совість нашої спільноти. Ми виходимо з того, що нарада з людського виміру буде повністю дотримуватися документи ОБСЄ. Тепер ми бачимо ще одну спробу порушення суверенітету і територіальної цілісності, і багаторазові провокаційні спроби використовувати нараду для легітимації неправомірну окупації АР Крим та м.Севастополь з боку Росії», – сказав представник України.

За його словами, Марія Волконська є представницею організації, яка «фінансується окупантами в Криму і використовується для маніпулювання».

Крім того, виступ генерального директора російського кримськотатарського пропагандистського телеканалу «Миллет» Ервіна Мусаєва на нараді ОБСЄ перервали, бо він почав скаржитися на блокаду Криму з боку України.

Російська сторона, своєю чергою, закликала модераторів конференції дати слово «кримським ЗМІ», проте було оголошено технічну перерву. Після цього українська делегація призупинила свою участь у засіданні і покинула зал. Зараз делегація України проводить консультації з партнерами щодо подальших дій.

Член Національної ради з телерадіомовлення, член української делегації на щорічній нараді в ОБСЄ Валентин Коваль пояснив ситуацію: «Не може представник Криму зареєструватися тут не інакше, як громадська організація, але ми бачимо тут представників ЗМІ, які отримали ліцензію від окупаційної влади, і вони намагаються і тут просувати ідеї. Саме тому ми висловили протест проти ведення, ми наполягали, щоб припинили ці виступи тут, але модератор, який має повну владу над тим, що відбувається – він вирішив продовжувати виступи, тому ми вирішили піти із залу, щоб не освячувати своєю присутністю ідеї, які тут пропагують».

Згодом представники США, Швейцарії, Грузії, Канади та Фінляндії на засіданні ОБСЄ нагадали російській делегації про те, що Крим – це Україна, а окупація півострова суперечить усім міжнародним нормам.

Нагадаємо, 16 вересня у Варшаві розпочалася щорічна нарада ОБСЄ з виконання зобов'язань держав-учасників в сфері дотримання прав і свобод людини. 16 вересня делегації обговорили питання захисту прав людей, окупацію Криму, а також санкції щодо РФ. На засіданні 17 вересня обговорювали тему свободи слова.

Фото: Олег Борисов / ATR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1780
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду