Луценко заявив, що Вишинського неможливо передати Росії через його українське громадянство

Луценко заявив, що Вишинського неможливо передати Росії через його українське громадянство

15 Липня 2019
1033

Луценко заявив, що Вишинського неможливо передати Росії через його українське громадянство

1033
Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого обвинувачують у держзраді, неможливо передати Росії, оскільки журналіст має громадянство України.
Луценко заявив, що Вишинського неможливо передати Росії через його українське громадянство
Луценко заявив, що Вишинського неможливо передати Росії через його українське громадянство

Про це генпрокурор сказав журналістам під час брифінгу, повідомляє 112.ua.

«Якщо говорити про Вишинського, це дійсно дуже серйозна справа. З різних оперативних і розвідувальних джерел мені відомо про те, що Вишинський – це людина, яка цікавить господарів Кремля більше за все. При цьому треба мати на увазі, що Вишинський формально є громадянином України. Відтак його передача в Росію є неможливою», - заявив Юрій Луценко.

Як відомо, Кирило Вишинський має подвійне громадянство - російське та українське. 1 червня 2018 року під час судового засідання він заявив про відмову від українського громадянства. У Державній міграційній службі тоді зазначили, що заяви недостатньо для виходу з українського громадянства. Також вихід з громадянства не передбачено в разі, якщо особі повідомлено про підозру.

Віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко у липні 2018-го повідомляла, що Україна може віддати Росії, крім 23 узгоджених раніше, ще 13 осіб із подвійним громадянством, в тому числі й керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

Також громадський захисник ув'язненого в РФ журналіста Романа Сущенка - Марк Фейгін - висловлював думку, що вирок Сущенку дає можливість почати переговори про його обмін на Вишинського.

Нагадаємо, СБУ та прокуратура Криму 15 травня 2018 року затримали в Києві керівника організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109; ч. 2 ст. 110; ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161; ч. 1 ст. 263 КК України (державна зрада, розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади за попередньою змовою групою осіб, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, придбання та зберіганні вогнепальної зброї).

16 травня 2018 Вишинського етапували до Херсону. а 17 травня заарештували на два місяці без права внесення застави. Згодом суд неодноразово продовжував термін арешту для нього.

14 березня 2019 Вишинського перевели зі слідчого ізолятора Херсона до Києва, де розглядатиметься в суді його справа.

4 квітня суд розпочав розглядати по суті справу керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

27 травня 2019-го Верховний Суд визнав законним арешт Вишинського.

15 липня у Подільському районному суді Києва мало відбутися засідання в справі Вишинського. Прокурор АР Крим та речниця генпрокурора Лариса Сарган висловлювали побоювання, що на цьому засіданні Вишинського можуть звільнити з-під варти. Засідання перенесли на 19 липня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1033
Читайте також
15.07.2019 16:55
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
1 429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду