В Одесі невідомі погрожували знімальній групі «Стоп корупції» та пошкодили автомобіль

В Одесі невідомі погрожували знімальній групі «Стоп корупції» та пошкодили автомобіль

29 Червня 2019
2618

В Одесі невідомі погрожували знімальній групі «Стоп корупції» та пошкодили автомобіль

2618
Напад у «Стоп корупції» пов`язують із розслідуванням щодо одеського судді Сергія Чванкіна.
В Одесі невідомі погрожували знімальній групі «Стоп корупції» та пошкодили автомобіль
В Одесі невідомі погрожували знімальній групі «Стоп корупції» та пошкодили автомобіль

Про це координатор проекту Роман Бочкала написав 27 червня у Facebook.

«В Одесі скоєно напад на журналістку "Стоп корупції" Асю Глуцьку. [...] Їй вдалося з‘ясувати адресу маєтку одіозного судді Чванкіна, вартістю приблизно $1 млн. Відзнявши віллу, знімальна група поїхали до Київського райсуду, яким керує Чванкін. Там вже чекали. Під‘їхав бус з титушками і вбита "копійка". Молодики обступили авто журналістів, після чого дали команду водію жигулів врізатись в бік автівки знімальної групи. Все це супроводжувалося залякуваннями. Титушки також назвали готель і номери, в яких жили мої колеги», - написав він.

За словами Бочкали, ті самі чоловіки «захищали» суддю Чванкіна від журналістів півроку тому.

«Замовник очевидний. Чванкін дуже ретельно ховав свою віллу. Навіть змінив нумерацію будинків, щоб НАЗК не змогло встановити адресу під час перевірки. Вимагаємо справедливого досудового розслідування», - додав Бочкала.

Київський відділ поліції в Одесі повідомляє, що подію кваліфіковано за ч. 1 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за статтею - позбавлення волі на строк до трьох років.

«Заявниця повідомила, що під час здійснення ними професійної діяльності невідомий на автомобілі ВАЗ скоїв навмисний наїзд на транспортний засіб знімальної групи, припаркований біля адмінбудівлі суду. Всередині транспортного засобу перебував лише водій. Внаслідок події пошкоджено ліву бокову частину автомобіля, водій не постраждав. За словами заявниці, під час цієї події вона та оператор перебували у приміщенні суду. Після їх повернення до машини 30 невідомих осіб висловили на їх адресу погрози насильством», - повідомили у поліції.

Наразі поліція встановлює особи зловмисників та обставини події. Триває слідство.

Нагадаємо, ввечері 24 січня координатор проекту «Стоп корупції!» Роман Бочкала повідомив, що у Голосіївському районі Києва невідомі побили та пограбували знімальну групу проекту, яка працювала над сюжетом про незаконний видобуток піску. Журналіст, якого доставили у лікарню, зі слів медпрацівників, отримав черепно-мозкову травму, опік слизової оболонки очей. 

25 січня до управління поліції доставили дев’ятьох підозрюваних у розбійному нападі на знімальну групу. Сімом з них оголошено про підозру за ч. 2 ст. 187 Кримінального Кодексу України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб). Підозрюваних відправили під нічний домашній арешт.

Як відомо, проект журналістських розслідувань «Стоп корупції» було виключено із Глобальної мережі журналістів розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Це перший випадок в історії GIJN, яка об’єднує журналістів 76 країн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2618
Читайте також
06.03.2019 15:00
Олександр Курбатов
для «Детектора медіа»
23 422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду