Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк

Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк

24 Січня 2019
1650

Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк

1650
23 січня померла американка українського походження, віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк, яка мала онкологічне захворювання
Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк
Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк

Про це на сторінці пані Дюк повідомила її сестра.

«З великим жалем я повідомляю про смерть сестри Надії Дюк. Її сміливе серце перестало битися увечері в середу 23 січня 2019 року. Вона померла мирно вдома після довгої боротьби зі своєю хворобою. Нехай вона спокійно відпочине! Вічна Пам‘ять!», – написала вона.

Напередодні пані Дюк була відзначена орденом Княгині Ольги ІІІ-го ступеня, про що йдеться в Указі Президента України Петра Порошенка

З цього приводу Посольство України в США привітало пані Дюк.

«Наша подяка великому патріоту України Надії Дюк, яка будучи громадянкою США, зробила величезний особистий внесок у розвиток і підтримку свободи і демократії в своїй другій Батьківщині – Україні – зазначається в листі Посла України в США», – йдеться у повідомленні Посольства.

Через стан здоров’я особисто прийняти нагороду вона не змогла, пише «Голос Америки». За інформацією видання, Надія Дюк була віце-президент Національного фонду на підтримку демократії. Перед тим понад 20 років працювала на посаді старшого радника фонду та керувала програмами та стратегіями підтримки демократичних рухів в країнах Європи та Євразії.

Починала як дослідник та викладач, ставши експертом з України та пострадянського простору у Сполучених Штатах, автором кількох книг та численних статей. Надія Дюк, яка була першою етнічною українкою, що отримала докторський ступінь в Оксфорді, також є членом престижної американської Ради з міжнародних відносин.

Народилася Надія у Великобританії у 1954-му році, куди її батьки, Марія та Петро Дюк, були змушені втекти від переслідувань радянської влади. Її батько був хорунжим Української повстанської армії.

Вона здобула ступінь бакалавра мистецтв з відзнакою в Університеті Сассекса, закінчила коледж Св. Антонія Оксфордського університету, там же захистила і дисертацію, присвячену публіцистиці Михайла Драгоманова. Після цього викладала в Оксфордському університеті радянську та російську історію, була науковим співробітником британського Товариства досліджень Центральної Азії при університеті.

У 1984-му році вийшла заміж за американського журналіста Адріяна Каратницького, після чого переїхала у США, спочатку – в Нью-Йорк, а з 1986-го року мешкала у Вашингтоні. 

Керівниця «Української служби» Голосу Америки Мирослава Гонгадзе є близькою подругою Надії Дюк протягом 18 років.

Колектив ГО «Детектор медіа» приносить свої найщиріші співчуття друзям, колегам та рідним пані Дюк. Словами не залікувати в серці страшну рану. Але світлі спогади про неї, як чесно і гідно вона прожила життя, завжди будуть сильніше смерті. Світла пам’ять!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1650
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду