detector.media
24.01.2019 14:50
Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк
Пішла з життя віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк
23 січня померла американка українського походження, віце-президент Національного фонду на підтримку демократії Надія Дюк, яка мала онкологічне захворювання

Про це на сторінці пані Дюк повідомила її сестра.

«З великим жалем я повідомляю про смерть сестри Надії Дюк. Її сміливе серце перестало битися увечері в середу 23 січня 2019 року. Вона померла мирно вдома після довгої боротьби зі своєю хворобою. Нехай вона спокійно відпочине! Вічна Пам‘ять!», – написала вона.

Напередодні пані Дюк була відзначена орденом Княгині Ольги ІІІ-го ступеня, про що йдеться в Указі Президента України Петра Порошенка

З цього приводу Посольство України в США привітало пані Дюк.

«Наша подяка великому патріоту України Надії Дюк, яка будучи громадянкою США, зробила величезний особистий внесок у розвиток і підтримку свободи і демократії в своїй другій Батьківщині – Україні – зазначається в листі Посла України в США», – йдеться у повідомленні Посольства.

Через стан здоров’я особисто прийняти нагороду вона не змогла, пише «Голос Америки». За інформацією видання, Надія Дюк була віце-президент Національного фонду на підтримку демократії. Перед тим понад 20 років працювала на посаді старшого радника фонду та керувала програмами та стратегіями підтримки демократичних рухів в країнах Європи та Євразії.

Починала як дослідник та викладач, ставши експертом з України та пострадянського простору у Сполучених Штатах, автором кількох книг та численних статей. Надія Дюк, яка була першою етнічною українкою, що отримала докторський ступінь в Оксфорді, також є членом престижної американської Ради з міжнародних відносин.

Народилася Надія у Великобританії у 1954-му році, куди її батьки, Марія та Петро Дюк, були змушені втекти від переслідувань радянської влади. Її батько був хорунжим Української повстанської армії.

Вона здобула ступінь бакалавра мистецтв з відзнакою в Університеті Сассекса, закінчила коледж Св. Антонія Оксфордського університету, там же захистила і дисертацію, присвячену публіцистиці Михайла Драгоманова. Після цього викладала в Оксфордському університеті радянську та російську історію, була науковим співробітником британського Товариства досліджень Центральної Азії при університеті.

У 1984-му році вийшла заміж за американського журналіста Адріяна Каратницького, після чого переїхала у США, спочатку – в Нью-Йорк, а з 1986-го року мешкала у Вашингтоні. 

Керівниця «Української служби» Голосу Америки Мирослава Гонгадзе є близькою подругою Надії Дюк протягом 18 років.

Колектив ГО «Детектор медіа» приносить свої найщиріші співчуття друзям, колегам та рідним пані Дюк. Словами не залікувати в серці страшну рану. Але світлі спогади про неї, як чесно і гідно вона прожила життя, завжди будуть сильніше смерті. Світла пам’ять!

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY