У Мінську українська сторона запропонує звільнити заручників, серед яких блогер Асєєв – Геращенко

У Мінську українська сторона запропонує звільнити заручників, серед яких блогер Асєєв – Геращенко

17 Грудня 2018
982

У Мінську українська сторона запропонує звільнити заручників, серед яких блогер Асєєв – Геращенко

982
19 грудня, під час зустрічі в «мінському форматі», Україна спробує звільнити 19 українських заручників, серед яких блогер Станіслав Асєєв. А також знову поставить питання про обмін засуджених в Україні росіян на політичних в'язнів Кремля.
У Мінську українська сторона запропонує звільнити заручників, серед яких блогер Асєєв – Геращенко
У Мінську українська сторона запропонує звільнити заручників, серед яких блогер Асєєв – Геращенко

Про це сказала заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час прес-конференції, повідомляє «Укрінформ».

«Українська сторона готова помилувати 66 сепаратистів в обмін на 19 заручників, яких незаконно утримують в тюрмах Донецька і Луганська. Серед цих 19 заручників в першу чергу – військовополонені, які більше 3,5 років утримуються бойовиками, а також наш шановний колега Станіслав Асєєв (донецький блогер – ред.), за якого ми боремося останні півтора роки», – заявила вона.

Політик також відмітила, що 19 грудня пройде остання цього року зустріч ТКГ у Мінську. Україна ще раз поставить перед РФ питання про передачу росіян.

«Україна готова цих злочинців, засуджених за тероризм, за участь в незаконних збройних формуваннях, за участь у війні проти України, негайно передати РФ і забрати політв'язнів Кремля. Це і Сущенко, Сенцов, Кольченко, Клих, Карпюк, Панов, Гриб. Це кримські татари, наші брати, яких утримують незаконно в тюрмах Росії і Криму», – додала Геращенко.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим в «ДНР» журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила, що бойовики «вибили» з Асєєва «зізнання в шпигунстві»для інтерв'ю російському телеканалу. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
982
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду