У Кропивницькому поліцейський не пустив журналіста на апаратну нараду

У Кропивницькому поліцейський не пустив журналіста на апаратну нараду

29 Жовтня 2018
2032

У Кропивницькому поліцейський не пустив журналіста на апаратну нараду

2032
29 жовтня представник поліції не пустив журналіста кропивницького видання «Утренний город» Дмитра Семенюка на ранкову апаратну нараду міського голови у Кропивницькій міській раді. Журналіст написав заяву до поліції через перешкоджання
У Кропивницькому поліцейський не пустив журналіста на апаратну нараду
У Кропивницькому поліцейський не пустив журналіста на апаратну нараду

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на журналіста.

«Я прийшов на апаратну нараду міського голови. На вході стояв охоронець, сказав, що мене не пустить, бо вже 9 година, міський голова вже зайшов. Я йому повідомив, що журналісти мають право заходити. Він відповів, що в нього є якесь розпорядження, яке видала йому керуюча справами виконавчого комітету Альбіна Бондаренко, того він пустити мене не може. Розпорядження він ніяке не показав», – розповів журналіст.

Також він додав, що інших журналістів пустили, оскільки «вони прийшли до 9-ї години. Я прийшов о 9:02».

Журналіст викликав поліцію та написав заяву про перешкоджання професійній журналістській діяльності.

Як видно на оприлюдненому відео пана Семенюка, охоронець відмову пускати аргументує словам: «Вказівка була від Альбіни Василівни Бондаренко. Після заходу мера в приміщення нікого не пускаємо».

Журналіст спробував дізнатися у керуючої справами виконавчого комітету щодо вищезгаданого розпорядження. Та отримав витяг з Закону України «Про інформацію». Крім того, за словами журналіста, міська рада відповіла і поліції, надавши роздрукований витяг з закону.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко вбачає в даному випадку ознаки перешкоджання журналісту.

«Апаратна нарада, очевидно, не є колегіальним суб’єктом владних повноважень в розумінні Закону “Про доступ до публічної інформації”. Тому відкритою виконком міг її не робити. Але оскільки практика відкритості вже була впроваджена і питання лише у вчасності прибуття журналіста на захід, то питання в контексті кримінальної відповідальності за перешкоджання журналістській діяльності виникає. Його вирішення, зокрема, буде залежати від того, чи якимось офіційним документом регулюється і якщо так, то як саме, процедура проведення апаратних нарад», – прокоментував медіаюрист.

Нагадаємо, раніше журналіста Семенюка вже не пускали на апаратну нараду міського голови. 9 липня журналіста не пустили на засідання ранкової апаратної наради міського голови Андрія Райковича . Пан Семенюк викликав поліцію. За даним фактом Кіровоградська поліція проводить перевірку. 10 липня керуюча справами виконавчого комітету міської ради Кропивницького Альвіна Бондаренко попросила журналістів не запізнюватись на апаратні наради через інцидент із журналістом Дмитром Семенюком.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2032
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду