Друга річниця арешту Сущенка: активісти, політики та дипломати вимагають від Росії його звільнення

Друга річниця арешту Сущенка: активісти, політики та дипломати вимагають від Росії його звільнення

30 Вересня 2018
1433
30 Вересня 2018
14:32

Друга річниця арешту Сущенка: активісти, політики та дипломати вимагають від Росії його звільнення

1433
Журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. За звинуваченням у нібито «шпигунстві» його засудили до 12 років колонії суворого режиму.
Друга річниця арешту Сущенка: активісти, політики та дипломати вимагають від Росії його звільнення
Друга річниця арешту Сущенка: активісти, політики та дипломати вимагають від Росії його звільнення

Активісти, політики та представники української діаспори та посольств за кордоном у день другої річниці арешту українського журналіста Романа Сущенка висловили йому свою підтримку.

«Сьогодні виповнюється 2 роки з дня арешту українського журналіста Романа Сущенко. Його засудили до 12 років за вірність Україні і виконання боргу. Роман Сущенко розраховує на допомогу співвітчизників. Особливі надії він покладає на українську владу. Ми всі сподіваємося на позитивний результат цієї історії», - написав у Facebook громадський захисник журналіста Марк Фейгін.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у відеозверненні вибачилася перед Сущенком за те, що вже два роки не вдається витягти його з російської в'язниці, передає «Укрінформ».

«Вибач, дорогий, що так довго нам не вдається витягти тебе, твоїх побратимів по нещастю, по російській тюрмі, з цієї окупації. Я хочу сказати, що це дуже болить у серці - і твоєї родини, і всіх нас, хто тебе знає. Водночас я впевнена, що всі ці випробування - вони недарма. Вони точно тебе загартують, твою прекрасну родину, яка за тебе бореться, але і всіх нас роблять злішими, жорсткішими у захисті національних інтересів України, в захисті кожного українця, в розумінні того, що таке добро і що таке зло», - зазначила вона.

Геращенко також нагадала, що в ці дні у Парижі проходить акція на підтримку українських політв'язнів.

Генеральний секретар Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies – EANA) Александру Гібой заявив, що альянс підтримує свободу журналістів і виступає проти їхнього переслідування.

«Європейський альянс інформаційних агентств підтримує свободу ЗМІ і свободу слова і, найголовніше, свободу журналістів. Підтримувати є нашою місією. Я вважаю, журналісти мають право голосу, і ніхто не має переслідуватися за те, що він є журналістом», - наголосив Гібой з приводу другої річниці арешту Сущенка.

За два роки Рада Європейського альянсу інформаційних агентств неодноразово закликала російську владу звільнити українського журналіста, якщо переконливі докази вини не будуть представлені.

Посольство України в Португалії також вимагає звільнити Романа Сущенка та закликає спільноту посилити тиск на Росію з метою звільнення всіх українських політв'язнів. Про це йдеться у заяві Надзвичайного та Повноважного Посла України в Португалії Інни Огнівець.

«Ігнорування судом доведених стороною захисту фактів вчиненої проти Романа Сущенка провокації та грубої фальсифікації справи є черговим свідченням відсутності правосуддя у Російській Федерації. Проведення слухання в закритому режимі, без допуску українських та іноземних дипломатів, представників ЗМІ, вкотре засвідчує, що справа є повністю сфальсифікованою. Ми продовжуємо боротися за українських політв’язнів Кремля. Закликаємо світову спільноту посилити політичний та правовий тиск на Росію з метою звільнення та повернення в Україну всіх громадян України, які стали заручниками кремлівського режиму в умовах триваючої агресії проти нашої держави», - заявила посол України в Португалії.

Українські активісти в Німеччині також вимагають звільнення кореспондента та всіх українських політв'язнів у РФ. З такою вимогою звернулися представники громади, дипломати Посольства України в ФРН, а також відомий поет і прозаїк Сергій Жадан, який у Берліні презентував німецькою свою книжку «Інтернат»

«Друзі, ми, українці, які перебувають в українському Посольстві в Берліні, хочемо сказати таку річ: уже 2 роки в Росії у в'язниці перебуває український журналіст Роман Сущенко. Ми вважаємо неприпустимим, що Російська Федерація тримає на своїй території ув'язненими громадян України. Ми вимагаємо негайного звільнення всіх українських політв'язнів», - сказав Жадан.

Українська діаспора у США вимагає від Росії звільнення незаконно ув'язненого українського журналіста Романа Сущенка, від дня арешту якого виповнюється два роки. Про це йдеться у відеозверненні голови Українського конгресового комітету Америки (УККА) Андрія Футея.

«Я як голова Українського конгресового комітету Америки хочу долучитися до цього так званого флешмобу, який ви маєте, на підтримку Романа Сущенка. Ми знаємо, що він уже майже два роки сидить у в'язниці, поневолений росіянами. Я хочу запевнити і його, і його родину, і всіх українців, що ми, діаспора, тут в Америці боремося за нього, боремося за всіх політв'язнів, звертаємося до членів Конгресу, звертаємося до адміністрації президента (Дональда Трампа - ред.), проводимо акції по різних своїх містах. Ми є з вами, ми є з українським народом, а саме головне - з нашими в'язнями. І ми вимагаємо, щоб Росія звільнила всіх наших українських політв'язнів. Так що, пане Романе, ми з вами, пане Олег Сенцов, ми з вами! Всі політв'язні, українська діаспора в Америці з вами і вас підтримує!» - заявив Футей.

На негайному звільненні усіх українських політичних в’язнів, у тому числі журналіста Романа Сущенка, наголосив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

«Я знову закликаю Росію звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова, який голодує вже 140 днів. ...Я також закликаю Росію негайно звільнити й інших 64 політв’язнів, у тому числі журналіста Романа Сущенка», - сказав Рінкевичс.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця у відеозверненні зазначив, що судовий процес у справі Сущенка є «торжеством безправ'я і фарсом».

«Вже два роки Росія безпідставно утримує журналіста "Укрінформу" Романа Сущенка. Всі звинувачення проти нього — це повний фарс... Повне безправ’я. Романе, ми будемо боротися за твоє звільнення! Тримайся! І вірю, що незабаром ти будеш на свободі, так само як і решта українських політичних в'язнів, які перебувають у тюрмах Російської Федерації», - підкреслив дипломат.

Нагадаємо, журналіста Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Його звинувачують у «шпигунстві». 4 червня 2018-го Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. 5 червня Марк Фейгін подав скаргу на рішення Московського міського суду щодо вироку Сущенку. 

12 вересня Верховний суд Російської Федерації визнав законним рішення Московського міського суду про 12 років ув’язнення для українського журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого у «шпигунстві». Журналіст заявив, що розраховує на обмін і пообіцяв родині обов’язково повернутися. Громадський захисник журналіста Марк Фейгін повідомив, що Сущенко готовий просити президента РФ Володимира Путіна про помилування.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFG) засудили вирок українському журналісту Роману Сущенку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1433
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду