Пішов з життя український кінорежисер Олександр Коваль

Пішов з життя український кінорежисер Олександр Коваль

27 Вересня 2018
5396
27 Вересня 2018
20:29

Пішов з життя український кінорежисер Олександр Коваль

5396
У творчому доробку Олександра Коваля - 80 фільмів. Він був лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Державної премії імені Олександра Довженка, очолював кафедру кінорежисури в Інституті екранних мистецтв Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.
Пішов з життя український кінорежисер Олександр Коваль
Пішов з життя український кінорежисер Олександр Коваль

Про смерть режисера повідомив на своїй сторінці у Facebook кінокритик Сергій Тримбач.

«Пішов з життя кінорежисер Олександр Коваль. Він помер учора, 26 вересня, надвечір. На 74-му році життя. Хвороби мучили його упродовж останніх літ, тримався до кінця. Тепер він повертається в ту землю, звідки пішов у великий світ, - село Жердова, на Київщині. Колись Олександр Іванович вразив фільмом. "Дім. Рідна земля" (1991), ліричною й водночас епічною кінофрескою про землю, з якою ніколи не поривав», - написав він.

Олександр Коваль починав працювати у рідному селі як кіномеханік, потім освітлювачем у Києві на студії хронікально-документальних фільмів («Укркінохроніка»). Також працював на «Укркінохроніці» асистентом, оператором, режисером, був директором кіностудії.

У творчому доробку Коваля як оператора і як режисера - 80 фільмів: «Шлях до тунелю», «Меланчине весілля», «Відкрий себе», «Ой, горе, це ж гості до мене», «Притулок», «Дім. Рідна земля» «Незаконні діти Антона Веберна», «Заповіт Йосипа Сліпого», «Терновий вінок», «Гряди по мні», «Неофіти», «А ще не сьома печатка», «Гамлет» з хепі-ендом», «Голос моєї душі» та ін. Був лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка, Державної премії імені Олександра Довженка. 

Олександр Коваль - член-кореспондент Національної академії мистецтв, де очолював відділ екранних мистецтв. Також очолював кафедру кінорежисури в Інституті екранних мистецтв Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5396
Читайте також
27.08.2018 17:31
Детектор медіа
«Детектор медіа»
5 056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду