У Кривому Розі поліція з’ясовує обставини нападу на головного редактора порталу «Перший криворізький»

У Кривому Розі поліція з’ясовує обставини нападу на головного редактора порталу «Перший криворізький»

18 Вересня 2018
2585
18 Вересня 2018
19:09

У Кривому Розі поліція з’ясовує обставини нападу на головного редактора порталу «Перший криворізький»

2585
Під час проведення зйомки на головного редактора сайту «Перший криворізький» Софію Скибу напав чоловік. Два дні Криворізький відділ поліції не вносить інформацію про це у ЄРДР, бо «з’ясовує обставини справи».
У Кривому Розі поліція з’ясовує обставини нападу на головного редактора порталу «Перший криворізький»
У Кривому Розі поліція з’ясовує обставини нападу на головного редактора порталу «Перший криворізький»

Згідно інформації сайту «Перший криворізький», 15 вересня в селі Надеждівка Криворізького району Олександр Борисюк двічі перешкоджав роботі головного редактора порталу.

У цей день жителі масиву Кресовский-2 мітингували проти побудови поряд теплиць. Активісти вважають, що забудовники (Віра Ларионенко і Олександр Борисюк) ведуть роботи без відповідних документів. За даними видання, після численних звернень до правоохоронців були відриті кримінальні справи за фактом самоуправства і забруднення землі.

«Борисюк кілька разів смикнув нашу колегу [Софію Скибу] за рюкзак, журналістка зробила йому зауваження, пояснивши, що займається журналістським розслідуванням. Після дівчина продовжила виконувати роботу, а Борисюк почав хапати її за руки і вимагав припинити зйомку того, що відбувається на очах присутніх жителів житлового масиву», — пише «Перший криворізький».

В діях пана Борисюка редакція вбачає злочин, передбачений статтею 171 Кримінального кодексу України — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Того ж дня Софія Скиба написала заяву у поліцію.

Редакція була здивована, коли дізналася, що упродовж двох днів поліція не внесла відомості про факт вчинення злочину у Єдиний реєстр досудових досліджень (ЄРДР) та не звернулася до видання по відеодокази.

Як повідомила «Детектору медіа» Юлія Цуркаленко, інспектор відділу моніторингу Криворізького відділу поліції, справу зареєстрували у журналі єдиного обліку. Зараз з’ясовується, чи знав нападник про те, що Софія Скиба є журналісткою.

«Ми встановлюємо, чи є в діях особи склад злочину, який передбачений статтею 171 ККУ. Ми повинні протягом дня внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань в тому випадку, якщо там є склад злочину. Зараз співробітники Криворізького районного відділення поліції встановлюють, чи знав учасник інциденту про те, що перед ним журналіст. Для того, щоб з упевненістю внести відомості в ЄРДР по 171 статті, а не, наприклад, за хуліганство. Щоб відповідати нормам законодавства і не порушити нічиїх прав, було прийнято рішення спочатку зареєструвати матеріали в журналі єдиного обліку, що дає нам можливість зібрати всі докази для правильного внесення складу злочину у ЄРДР», — зазначила Цуркаленко.

Вона запевнила, що зараз нападника опитують та досліджується відео, яке є в інтернеті. «Думаю, коли відео потрібно буде залучити в рамках ЄРДР, то ми, з метою проведення експертизи, попросимо його у редакції», — прокоментувала інспектор.

Нагадаємо, у Статті 214 Кримінально процесуального кодексу України йдеться про те, що «слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань».

Фото: Перший криворізький

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2585
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду