Суд Казахстану оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського

Суд Казахстану оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського

18 Вересня 2018
1650
18 Вересня 2018
10:37

Суд Казахстану оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського

1650
Головного редактора сайту «Без брехні» Олександра Гороховського у Казахстані визнали винним за начебто незаконну трудову діяльність. Сума штрафу склала 42 087 тенге — 3200 гривень.
Суд Казахстану оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського
Суд Казахстану оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського

Як повідомляє місцеве видання Informburo.kz, штраф сплатили самі казахстанці.

15 вересня поліція перервала тренінг Олександра Гороховського про фактчекінг, що проводився в рамках «Школи журналістики» головного редактора незалежного тижневика «Уральський тиждень» Лукпана Ахмедьярова. Йому пред'явили звинувачення в незаконній трудовій діяльності на території Казахстану.

«Було написано [у меті візиту] «приватна поїздка на запрошення журналістів». Це було запрошення персональне колег з «Уральського тижня». Що стосується використання слова «семінар», то слово це ми використовуємо, щоб люди нас зрозуміли, щоб позначити, чим ми будемо займатися. Немає поняття «вечір зустрічі» чи «вечір обміну досвідом», — пояснив Гороховський у суді і підкреслив, що візит був приватний.

Прокуратура Казахстану вимагала депортувати українського журналіста.  

Суддя Хатім Ерсенова вирішила визнати Гороховського винним в порушенні частини 5 статті 517 КпАП РК («Порушення іноземцем або особою без громадянства законодавства РК щодо міграції, що виразилося в невідповідність здійснюваної діяльності цілям, зазначеним у візі і (або) при реєстрації в міграційній картці»). Журналісту присудили штраф у розмірі в 42 087 тенге (3200 гривень).

Головред «Уральського тижня» вважає це тиском на видання.

«Ми другий рік поспіль проводимо «Школу журналістики», і другий рік поспіль це супроводжується ексцесами. У минулому році це був тиск на власника приміщення, в цьому році за тиждень до відкриття цієї школи в Facebook з'явився мій фейковий аккаунт, а справжній аккаунт заблокували і стали поширювати неправдиві відомості про саму школі — нібито вона платна і нібито ми там мало не вчити революції будемо. Тиск на учасників був, особливо на учнів шкіл, яким забороняли відвідувати ці курси», — розповів Лукпан Ахмедьяров.

Нагадаємо, Олександр Гороховський – головний редактор проекту «Без брехнi», медіатренер, автор посібника «Фактчек як тренд журналістських розслідувань: можливості та перспективи».

«Детектор медіа» розповідав про виступ Олександра Гороховського на Львівському медіафорумі щодо його досвіду боротьби з фейками.

Фото: Євген Кравс

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1650
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду