Комітет свободи слова закликав забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Орхана Джемаля

Комітет свободи слова закликав забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Орхана Джемаля

7 Серпня 2018
913

Комітет свободи слова закликав забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Орхана Джемаля

913
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ВР звернувся до міжнародних організацій у зв’язку зі вбивством журналіста Орхана Джемаля, закликавши їх взяти ситуацію під особливий контроль та забезпечити незалежне міжнародне розслідування цього кричущого злочину.
Комітет свободи слова закликав забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Орхана Джемаля
Комітет свободи слова закликав забезпечити незалежне міжнародне розслідування вбивства журналіста Орхана Джемаля

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики звертається до міжнародних організацій - зокрема, до Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, організацій «Репортери без кордонів», «Міжнародна підтримка медіа» (IMS), Freedom House, Комітету захисту журналістів (CPJ), - щодо жорстокого вбивства Орхана Джемаля та двох російських журналістів. Звернення оприлюднено на офіційному сайті Комітету свободи слова.

Комітет свободи слова закликає міжнародні організації взяти цю ситуацію під особливий контроль та забезпечити незалежне міжнародне розслідування цього кричущого злочину.

«Ми особливо відзначаємо, що журналіст Орхан Джемаль відомий своєю сміливою громадською позицією, жорсткою та послідовною критикою політики російської влади. Зокрема він різко засуджував окупацію та анексію Криму, виступав на захист прав кримських татар, об’єктивно висвітлював події на Сході України, діяв як справжній журналіст всупереч підходам російської пропаганди», – йдеться у заяві.

У Комітеті наголошують, що є всі підстави вважати, що це вбивство не було випадковістю, і цей злочин міг бути одночасно намаганням приховати правду та помстою за журналістську діяльність. «…Вбивство Орхана Джемаля має бути розслідувано, а проект, над яким він працював, повинен бути продовжений і підтриманий журналістською спільнотою у різних державах. Лише спільно ми можемо діяти проти безкарності злочинів проти журналістів», – заявили в Комітеті свободи слова.

«Детектор медіа» друкує Комітету звернення повністю:

Звернення Комітету Верховної  Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики до міжнародних організацій у зв’язку з вбивством журналіста Орхана Джемаля

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики звертається до міжнародних організацій - зокрема, до Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, організацій «Репортери без кордонів», «Міжнародна підтримка медіа» (IMS), «Freedom House», Комітету захисту журналістів (CPJ), - щодо жорстокого вбивства Орхана Джемаля та двох російських журналістів,  із закликом взяти цю ситуацію під особливий контроль та забезпечити незалежне міжнародне розслідування цього кричущого злочину.

Комітет наголошує на тому, що кожен випадок вбивства журналістів є наступом на свободу слова, а безкарність таких злочинів створює загрози для демократії.

Ми особливо відзначаємо, що журналіст Орхан Джемаль відомий своєю сміливою громадською позицією, жорсткою та послідовною критикою політики російської влади. Зокрема, він різко засуджував окупацію та анексію Криму, виступав на захист прав кримських татар, об’єктивно висвітлював події на Сході України, діяв як справжній журналіст всупереч підходам російської пропаганди.

Комітет підкреслює, що у Центральноафриканській Республіці Орхан Джемаль та знімальна група спільно з проектом «Центр управління розслідуваннями» працювали над розслідуванням «Російські найманці», а саме знімали документальний фільм про ПВК «Вагнер».

Наразі є всі підстави вважати, що це вбивство не було випадковістю. І цей злочин міг бути одночасно намаганням приховати правду та помстою за журналістську діяльність. Не можна ігнорувати і той факт, що непоширення певних матеріалів та інформації є найбільш вигідним саме для представників влади Російської Федерації.

Тому Комітет наполягає на необхідності проведення міжнародного розслідування, яке б встановило і виконавців, і замовників цього злочину.

Звертаємося до наших колег - вбивство Орхана Джемаля має бути розслідувано, а проект, над яким він працював, повинен бути продовжений і підтриманий журналістською спільнотою у різних державах. Лише спільно ми можемо діяти проти безкарності злочинів проти журналістів.

Нагадаємо, як писав «Детектор медіа», у вівторок, 31 липня, стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Згодом з'явилася інформація, що Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко прилетіли в Центральну Африку, щоб зняти документальний фільм про роботу «ПВК Вагнера» ​​для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР) Михайла Ходорковського, і повинні були повернутися в Росію 18 серпня. «Вагнерівці» знали, що знімальна група перебуває в країні.

За основною наразі версією, автомобіль зі Джемалем, Расторгуєвим та Радченком був зупинений в ніч на понеділок на блокпосту, коли вони їхали зі столиці ЦАР Бангі в місто Сібю. У цей момент із засідки вийшли озброєні люди і фактично розстріляли росіян на місці, залишивши в живих водія (його вже допитала поліція).

Російські військові інструктори, радники і найманці з приватних військових компаній активно діють в Центральноафриканській Республіці вже кілька місяців, зазначає «Радіо Свобода». За даними багатьох джерел, на чолі «африканського проекту» Москви стоїть петербурзький мільярдер Євген Пригожин, якого пов'язують з фінансуванням «фабрики тролів» в Ольгині і так званої «ПВК Вагнера».

Як повідомляє «Медуза», Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв'язку із загибеллю росіян. Офіційний представник російського МЗС Марія Захарова сказала журналістам, що російські дипломати виїхали на упізнання тіл. Прес-секретар власника «Центру управління розслідуваннями» Михайла Ходорковського Максим Дбар не зміг відповісти на питання «Медузи» про можливу допомогу сім'ям загиблих, пославшись на брак інформації. Сам Ходорковський заявив, що має намір «докласти зусиль до встановлення винних».

Фото: «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду