Розстріл журналістів у Меріленді: що відомо про атаку?

Розстріл журналістів у Меріленді: що відомо про атаку?

30 Червня 2018
1133

Розстріл журналістів у Меріленді: що відомо про атаку?

Громадське
1133
«Немає нічого жахливішого, ніж лежати під столом і слухати, як розстрілюють людей, а потім — як перезаряджають рушницю». Такий твіт опублікував один зі співробітників видання Capital Gazette просто під час атаки на редакцію, під час якої загинули п'ятеро журналістів і ще двоє дістали поранення.
Розстріл журналістів у Меріленді: що відомо про атаку?
Розстріл журналістів у Меріленді: що відомо про атаку?

Громадське

Ким були вбиті журналісти, хто нападник, навіщо він улаштував стрілянину, і як на це відреагували у США, розповідає «Громадське».

Ким були вбиті?

28 червня 2018 року стало найсмертоноснішим днем для американської журналістики від 2000 року. Під час нападу в містечку Аннаполіс, штат Меріленд, четверо журналістів загинули на місці, ще один — дорогою до лікарні. Троє з них були редакторами видання. Для містечка, в якому мешкає трохи більше 38 тисяч людей, подія стала справжнім потрясінням. Редакція Capital Gazette була невеликою — там працювало 20 журналістів і декілька рекламників. Хто загинув?

Геральд Фішман — 61-річний редактор першої шпальти газети. Коли Фішман уперше прийшов влаштовуватися на роботу, його не взяли. Однак пізніше він усе ж отримав місце й пропрацював у редакції понад 25 років. Як згадують колеги, Фішман був совістю та голосом видання, пишучи проникливі редакційні матеріали на суспільну тематику.

Роберт Хаясен — 59-річний колумніст і редактор. Працював у декількох ньюзрумах, останнім з яких став Capital Gazette. «Що дійсно Роб привносив у свою роботу, так це прекрасне почуття гумору та вміння писати», — кажуть про Хаясена колеги.

Джон МакНамара — 56-річний редактор новин, працював у виданні майже 24 роки. Його основною тематикою був спорт, а колеги відзначали його гостру, наче бритва, дотепність.

Ребекка Сміт — 34-річна співробітниця відділу продажів. Прийшла працювати в Capital Gazette нещодавно, проте навіть за цей час показала справжню відданість роботі.

Венді Вінтерс — 65-річна репортерка-фрілансерка. «Вона справді любила розповідати історії. Вона любила працювати з людьми. Коли нам щось потрібно було зробити на вихідних, і в нас не вистачало рук, ми завжди могли подзвонити Венді», — розповіла редактора газети Кетрін Флінн.

Хто нападник?

У четвер до будівлі редакції зайшов чоловік, озброєний рушницею і димовими гранатами, через скляні двері відкривши вогонь по людях. «Двері «Капіталу» були розбиті на дрізки. Шматочки скла були розкидані по всьому килиму, а нападник тримав щось, схоже на великий дробовик, тикаючи дулом глибше в офіс, ніби цілячись у людей», — розповів CNN очевидець події Кайт Циферс.

Свідки також зазначають, що редакція Capital Gazette розташовується в абсолютно відкритому ньюзрумі, де навіть не було місця, куди втекти чи сховатись.

Нападником виявився Даррод Варрен Рамос, 38 річний мешканець міста Лорел, що за 40 кілометрів від Аннаполісу. Поліція затримала його поблизу місця злочину. У чоловіка були пошкоджені пучки пальців — змінені відбитки, проте його особу вдалося встановити завдяки технології розпізнавання облич. Даррода Варрена Рамоса звинувачують за п'ятьма пунктами вбивства першого ступеня.

Як виявилося, Рамос давно мав особисту неприязнь до колективу газети. У 2011 році видання опублікувало історію про те, як він переслідував і погрожував колишній однокласниці в соціальних мережах. Відтак Рамос звинуватив автора публікації та саму газету в наклепі й судився з журналістами протягом трьох років, але врешті програв суд. Водночас журналіст, який написав матеріал про Рамоса, вже давно не працює в редакції Capital Gazette.

Як відреагувало суспільство?

Наступного дня редактор Capital Gazette Чейз Кук написав у Twitter: «Що я можу сказати: ми випустимо цей клятий номер».

Видання вийшло зі світлинами загиблих співробітників на першій шпальті. Номер присвятили їм, зібравши спогади колег про кожного і некрологи. Крім цього, одна сторінка із рубрики «Погляд» вийшла порожньою. «Сьогодні в нас бракує слів», — написала редакція.

На напад відреагував і президент США Дональд Трамп. Він написав:

«Перед від'їздом до штату Вісконсин мені повідомили про стрілянину в Capital Gazette в Аннаполісі, штат Меріленд. Мої думки та молитви пов'язані з жертвами та їхніми родинами. Дякую всім рятувальникам, які перебувають на місці злочину».

Співчуття також висловив віце-президент Майк Пенс, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо й низка інших високопосадовців.

Деякий час після нападу у трендах Twitter у Північний Америці був хештег #CapitalGazette. Люди були шоковані подіями та висловлювали жах і розпач, а також співчуття сім’ям загиблих.

Судячи з дописів у соціальних мережах, оговтатись не може й колектив редакції та рідні вбитих. Карл Хаяссен, брат одного із загиблих журналістів, написав у Facebook: «Будь ласка, нехай ваші думки й молитви в цю ніч будуть з вашими сім’ями. Обійміть тих, кого ви любите, ніби завтра вже не настане».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Громадське
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1133
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду