Колишні працівники «Фокуса» звинувачують видання в неповному розрахунку по зарплаті

Колишні працівники «Фокуса» звинувачують видання в неповному розрахунку по зарплаті

26 Червня 2018
16215

Колишні працівники «Фокуса» звинувачують видання в неповному розрахунку по зарплаті

16215
За словами колишніх працівників видання, розмір виплат при звільненні виявився набагато меншим за розмір зарплати, яку вони отримували. За словами роботодавця, з усіма колишніми співробітниками розрахувалися відповідно до законодавства.
Колишні працівники «Фокуса» звинувачують видання в неповному розрахунку по зарплаті
Колишні працівники «Фокуса» звинувачують видання в неповному розрахунку по зарплаті

Про фінансові претензії колишніх журналістів «Фокуса» до свого колишнього роботодавця стало відомо з кількох дописів у Facebook. Цю ж інформацію підтвердили декілька джерел «Детектора медіа», які не захотіли розкривати своїх імен.

23 червня журналістка Анна Синящик опублікувала на своїй сторінці у Facebook допис, у якому звинуватила видання «Фокус» у тому, що їй нібито не надавали законну відпустку, а при звільненні виплатили зарплату не в повному обсязі.

«Нинішній "Фокус" - прекрасне місце, де можуть працювати тільки сильні, відважні і щедрі. Сильні - тому що вас можуть не відпустити в законну відпустку. Відважні - тому що всупереч абсурду, що коїться, в команді залишилися люди, які роблять свою роботу і роблять її добре. Ви коли-небудь чули про те, щоб керівник погрожував підлеглому за "неправильний лайк"? Кажете, це щось новеньке? Приходьте в "Фокус", там якраз шукають відкритих до всього нового. А ще нинішнє керівництво "Фокуса" навчить вас не скупитися. Наприклад, за останній місяць мені виплатили лише частину зарплати. Поки я міркувала, чи можу подарувати "Фокусу" скромні 4700 (для довідки, повноцінна Недригайлівська зарплата), виявилося, що Оксана [Савченко] вже виданню подарувала 22 тисячі», - написала вона.

У коментарях під дописом Анні Синящик відповіла гендиректорка «Фокусу» Вікторія Світлова. На її думку, із журналісткою розрахувалися в повному обсязі.

«Аню, ви брешете. Причому самим нахабним чином. Ви були у відпустці тиждень в лютому і 20 днів в квітні. За рахунок компанії. У квітні ви здали 2 статті, проте вам була виплачена зарплата в повному обсязі. У травні ви не працювали, перебуваючи в "невикористаній" відпустці з подальшим звільненням за власним бажанням. За цей період вам були перераховані відпускні на карту. Компанія розрахувалася з вами в повному обсязі. Підприємство має право регулювати графік відпусток співробітників. Ви використовували свою відпустку по повній програмі, хоча я не помічала за вами особливо інтенсивної роботи. За відпрацьований період з вами розрахувалися повністю», - написала вона.

У свою чергу Анна Синящик зазначила в коментарях, що у відпустку її відпустили не в той місяць, коли вона того потребувала за станом здоров’я, а зі ставки у 12 тис. грн вона мала отримати половину за відпрацьовані 15 днів травня, тобто 6 тис. грн, та натомість отримала лише 1300.

У коментарях Анну Синящик підтримали інші колишні співробітники «Фокуса», обурюючись словами пані Світлової. Зокрема, висловились Михайло Крігель, Олександр Шатов, Тамара Балаєва, Данило Непочатов та згадана у дописі пані Синящик Оксана Савченко.

«Я звільнився після майже 11 років роботи в редакції - у жодного головного редактора або директора до мене не було претензій, з жодним співробітником не було серйозних конфліктів, і що ж я отримав після? Виплати тільки по "офіціалці" (не дивлячись на образливо низьку зарплатню), мізерно низькі гонорари або абсолютну відмову в їх виплаті, образи і приниження, подробиці яких мені противно описувати», - зазначив Олександр Шатов.

«Так, дуже стабільна фінансова ситуація з невиплатою премій і відпускних всім звільненим співробітникам. І саме через стабільність, напевно, з "Фокуса" пішов майже весь колектив», - написала Тамара Балаєва.

Також у коментарях пролунала версія, що, судячи зі всього, більша частина зарплатні була неофіційною.

Оксана Савченко, також колишня співробітниця видання «Фокус», на своїй сторінці у Facebook теж опублікувала допис щодо фінансових претензій до колишнього роботодавця.

«Євген Гордейчик (головний редактор "Фокуса" - ред.) і Вікторія Світлова, коли кидають на гроші, у людини, яку кинули, виникає одне почуття - огиди. Тепер при будь-якому розкладі буде огидно. Якщо після низки відмовок і ухильних відповідей в результаті мені заплатять, відчуття, що я опинилася по коліно в лайні, не зникне. Так що дарую ці бабки. Може бути, мої 22 тисячі грн якось припадуть до речі керівництву "Фокуса", типу допоможуть "доводити матеріали до ідеалу"», - зазначила вона.

У коментарях до цього допису Вікторія Світлова зазначила, що з Оксаною Савченко нібито також розрахувались повністю. «А за наклеп можна і в суд подати», - додала генеральна директорка.

Виходячи з відповіді Оксани Савченко на ці зауваження, вона отримала при звільненні лише 2770 грн, що не відповідає рівню зарплатні.

Власні джерела «Детектора медіа» на правах анонімності повідомили, що більшості працівників «Фокуса» гроші за невикористану відпустку виплачують не в повному обсязі, а лише виходячи з офіційної частини зарплатні, яка часто є мінімальною. Колишні співробітники «Фокуса» вважали, що отримували офіційну зарплатню, але після звільнення та розрахунку в них виникли сумніви щодо цього.

Також, зі слів джерел, у виданні діють штрафи за невиконання «норми виписки», які не задокументовані, а працівникам, які звільняються, премії виплачують не повністю.

Крім того, за словами джерел, після зміни головного редактора сайту одного зі співробітників змусили звільнитися, щоб призначити на його місце іншу людину, але при звільненні розрахувалися також не повністю. Михайло Багінський, який очолів сайт, уточнив, що в штат замість звільненого працівника нікого не взяли. 

«Детектор медіа» звернувся по коментар до керівництва «Фокуса» та отримав відповідь, що роботодавець розрахувався з усіма колишніми співробітниками відповідно до законодавства. Наводимо відповідь ТОВ «Фокус медіа» в повному обсязі:

«Перед редакцією "Фокуса" стоїть амбіційне завдання – зробити бренд найбільш упізнаваним тижневиком країни. Результати вже помітні. Дослідження TNS хвилі I кв. 2018 р – IV кв. 2017 р показало приріст аудиторії "Фокуса" на 29,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 36,13% досліджуваної аудиторії. Це найвищий показник зростання аудиторії серед тижневих видань. Крім того, слідуючи глобальним трендам медіаринку, ми поставили мету наростити онлайн-аудиторію бренду і перетворити focus.ua із дзеркала журналу, яким він був довгі роки, на повноцінне інтернет-видання.

Досягнення цих цілей вимагало підвищення конвергентності редакції та її ефективності в цілому. Зокрема, від журналістів і редакторів ми стали вимагати оперативної реакції на інформаційні приводи, створення крос-платформенного контенту, запровадили редакційні KPI і систему преміювання за найкращі матеріали тижня і місяця. Деяким співробітникам не підійшла нова система редакційних стандартів, і вони вирішили піти з "Фокуса". Усім співробітникам, які звільнилися, виплатили зарплату і компенсацію за невикористану відпустку відповідно до законодавства.

Співробітники "Фокуса" мають можливість скористатися щорічною відпусткою відповідно до закону, попередньо узгодивши ймовірний графік відпусток із керівництвом. Наприклад, Анна Синящик з початку поточного року по квітень 2018 включно, перебувала в оплачуваній відпустці 23 календарних дні: з 12.02.18 по 16.02.18 (5 календарних днів) і з 02.04.18 по 20.04.18 (18 календарних днів).

"Фокус медіа" не може коментувати розміри зарплат, оскільки це конфіденційна комерційна інформація. Однак зауважимо, що у "Фокусі" зараз розширюється штат. Видавництво регулярно відкриває нові вакансії та їх вдається закрити досить швидко».

Нагадаємо, в грудні 2016 року власник радіохолдингу Business Radio Group Анатолій Євтухов придбав видавничий дім «Фокус медіа», що є видавцем журналу «Фокус» та інтернет-видання focus.ua. Новий власник журналу «Фокус» Анатолій Євтухов заплатив Борису Кауфману за бренд 2 млн грн.

У вересні 2017 року головним редактором журналу «Фокус» став Євген Гордейчик, який два роки працював у виданні економічним оглядачем.

У березні 2018 року головним редактором сайту focus.ua став Михайло Багінський, який раніше очолював ресурс politekа.net.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16215
Читайте також
17.07.2018 14:31
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
1 781
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду