Під Києвом на території VIP-поселення напали на знімальну групу «Грошей»

Під Києвом на території VIP-поселення напали на знімальну групу «Грошей»

24 Квітня 2018
4558

Під Києвом на території VIP-поселення напали на знімальну групу «Грошей»

4558
Прес-служба телеканалу «1+1» повідомляє, що 21 квітня на території закритого VIP-поселення «Золоче» під Києвом (Бориспільський район) під час зйомок стався напад на журналіста Ігоря Колтунова та оператора Владислава Плешакова програми «Гроші» телеканалу «1+1». Знімальна група робила сюжет про нерухомість міністра фінансів України Олександра Данилюка
Під Києвом на території VIP-поселення напали на знімальну групу «Грошей»
Під Києвом на території VIP-поселення напали на знімальну групу «Грошей»

Зазначено, що напад стався начебто біля будинку міністра.

«Щойно журналісти почали знімати будинок на телефон, на них напали, стали забороняти зйомку, намагалися відібрати відео у знімальної групи "Гроші" та навіть душити, а потім збити позашляховиком оператора програми, аби тільки українці не побачили розкішне житло держслужбовця», – повідомила прес-служба каналу.

На каналі уточнили, що «напад вчинили охоронці поселення та, зокрема, Олександр Шурупов, що представився головою містечка». Канал зазначає, що саме він віддав наказ охоронцям перешкоджати зйомці.

За повідомленням прес-служби «1+1», співробітники «Грошей» подали заяву до поліції на підставі статті 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання журналістській діяльності.

Речник Національної поліції України Ярослав Тракало повідомив «Детектору медіа», що журналіст «Грошей» дійсно телефонував до поліції, правоохоронці виїжджали на місце, однак заяву знімальна група писати відмовилася.

«Поліція виїжджала на місце. Однак знімальна група не писала жодних заяв, що їм запропонували зробити неодноразово. Якщо таке звернення і заява в поліцію будуть, ми готові реагувати і розслідувати цей інцидент», – повідомив він.

З відео, яке оприлюнив телеканал, незрозуміло, чи є територія містечка приватною та чи мали журналісти дозвіл на зйомку.

«Детектору медіа» журналіст Колтунов повідомив, що вхід на територію VIP-поселення вільний для пішоходів і що вони представились журналістами: «Ми були на громадському тротуарі і цілком законно знімали фасад, не заходячи на приватну територію».

«Журналістська група проводила відео-фіксацію знаходячись на території, вільній для відвідування громадськості та не заходячи на приватну територію власника. Під час інциденту, коли на групу напали вперше, співробітники "1+1" пояснили охоронцям, що є журналістами. Ігор Колтунов пред’явив посвідчення журналіста чоловіку, що представився головою містечка», – повідомили в прес-службі каналу.

«Детектор медіа» також попросив прокоментувати дії журналістів та нападників медіаюриста Інституту масової інформації Романа Головенка.

«Якщо територія елітного містечка оформлена на одного власника (наприклад, дачний кооператив), а не знаходиться в комунальній власності, то він формально може заборонити зйомку, але, як бачимо з камерами на мобільний, це неефективно і про це мало б висіти попередження на вході в містечко. Й навіть якби журналісти цю заборону порушили (ми не знаємо чи вона навіть формально існує), то це не дозволяє їх бити і відбирати телефони (хіба викликати поліцію). Тому тут є ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів», – прокоментував медіаюрист. – Але з боку каналу "1+1" мало бути б чітко відокремлено факт нападу від особи самого Данилюка (що в сюжеті не дуже зрозуміло), бо поки нема якихось доказів, що напад вчинено за вказівкою останнього і така навряд чи взагалі існувала».

Увечері 23 квітня на сторінці Олександра Данилюка у Facebook з'явилося повідомлення про те, що він має конфлікт із власником «1+1 медіа» Ігорем Коломойським і що раніше «Гроші» зробили «замовний сюжет» про начебто його нерухомість у Лондоні.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до прес-служби міністерства фінансів України та міністра Олександра Данилюка.

Нагадаємо, 5 березня 2017 року Телевізійна служба новин телеканалу «1+1» повідомила, що під час зйомок будинку Світлани Лободи, на знімальну групу телеканалу зі зброєю напали охоронці співачки.

У прес-службі Лободи назвали напад охоронців співачки на журналістів «1+1» «нісенітницею та брехнею».

 

Фото та відео: прес-служба «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4558
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду