Правозахисники та медійники вважають неприпустимим затягування ГПУ екстрадиційної перевірки журналіста Гусейнлі

Правозахисники та медійники вважають неприпустимим затягування ГПУ екстрадиційної перевірки журналіста Гусейнлі

29 Березня 2018
1160
29 Березня 2018
13:16

Правозахисники та медійники вважають неприпустимим затягування ГПУ екстрадиційної перевірки журналіста Гусейнлі

1160
29 березня в Українському кризовому медіа-центрі медійники, правозахисники та переслідуваний азербайджанською владою журналіст Фікрет Гусейнлі провели прес-конференцію, під час якої вимагали від Генеральної прокуратури України (ГПУ)завершення екстрадиційної перевірки журналіста
Правозахисники та медійники вважають неприпустимим затягування ГПУ екстрадиційної перевірки журналіста Гусейнлі
Правозахисники та медійники вважають неприпустимим затягування ГПУ екстрадиційної перевірки журналіста Гусейнлі

Під час виступу адвокат журналіста Дмитро Мазукро нагадав, що Інтерпол видалив Фікрета Гусейнлі зі своєї бази, бо «його розшук азербайджанською владою із самого початку був незаконним».

«Ми очікуємо ретельної та адекватної перевірки. Сподіваємося, що наступного тижня ГПУ дасть відповідь», – зазначив адвокат.

Журналіст Гусейнлі на прес-конференції повідомив, що не розуміє, чому «українські органи так довго зволікають»: «У мене є статус біженця в Голандії, постійний політичний статус. Якщо в Україні закон працює, екстрадиції не буде. Якщо екстрадиція буде, мені доведеться сісти у в'язницю на 12 років».

Він також повідомив, що наразі в азербайджанських тюрмах знаходиться багато журналістів, і «наймодніша» стаття, за якими вони переслідуються, – це шахрайство та хуліганство.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик під час прес-конференції зазначила, що в Азербайджані Фікрету Гусейнлі загрожує смертельна небезпека.

«Йому загрожує це і тут, в Україні, бо на початку березня невідомі особи, які представилися поліцейськими, намагалися його викраси», – сказала вона. – Ми закликаємо ГПУ завершити екстрадиційну перевірку, яка триває вже довгий час. Є багато доказів, які підтверджують, що він переслідується владою Азербайджану».

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк нагадала, що є спільна заява медіників та правозахисників щодо журналістка Гусейнлі та зазначила, що історія нідерландського журналіста привернула увагу світової спільноти.

«Він переслідується як опозиційний журналіст. Ця ситуація привернула увагу міжнародних організацій. Він також згадується у резолюції ПАРЄ, за його справою стежить ЄС. Ми звертаємося до ГПУ прийняти нарешті рішення і надати можливість повернутися йому до Нідерландів. Ми вважаємо, що затягування екстрадиційної перевірки є неприпустимою ситуацію», – сказала пані Романюк.

Максим Буткевич, який є співкоординатором проекту «Без кордонів», натякнув на позов до ЄСПЛ.

 «Сам факт того, що є загроза переслідувань і катувань Фікрета Гусейнлі в Азербайджані, ГПУ мала би вже завершити цю екстрадиційну перевірку, – сказав він. – Україна наражається на позов до ЄСПЛ».

Голова представництва Freedom House в Україні Метью Шааф дав зрозуміти, що «Україна повинна відрізнятися від своїх авторитарних країн-сусідів».

«Представники Азербайджану діють на території України і це нас шокує», – підкреслив він.

«Детектор медіа» поцікавився у речниці генпрокурора Лариси Сарган, коли ГПУ завершить екстрадиційну перевірку пана Гусейнлі. Пані Сарган порадила написати запит.

 

Нагадаємо, Фікрет Гусейнлі залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не досі знайдено. Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Причиною затримання називали те, що журналіст перебуває у базі Інтерполу.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі у вигляді 18 діб арешту. Адвокати журналіста оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив арештованого опозиційного азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнова (Гусейнлі) на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

13 лютого Прокуратура Київської області відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського районного суду міста Києва щодо звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнлі на поруки депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

5 березня особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції намагалися викрасти азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендує в Києві.

Після цього низка громадських організацій звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

Також «Репортери без кордонів» просили ГПУ, МВС та АП дозволити Гусейнлі повернутися до Нідерландів та провести розслідування щодо спроби його викрадення.

15 березня у ГПУ відповіли на прохання розслідувати спробу викрадення журналіста Гусейнлі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1160
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду