У лютому НСЖУ зафіксувала 8 випадків фізичної агресії щодо журналістів. ІМІ наводить інші дані

У лютому НСЖУ зафіксувала 8 випадків фізичної агресії щодо журналістів. ІМІ наводить інші дані

5 Березня 2018
2289

У лютому НСЖУ зафіксувала 8 випадків фізичної агресії щодо журналістів. ІМІ наводить інші дані

2289
Національна спілка журналістів України оприлюднила дані лютневого моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», згідно з якими в лютому зафіксовано 8 проявів застосування сили проти журналістів. Натомість Інститут масової інформації зафіксував загалом 23 випадки погроз, побиття, перешкоджання журналістам, а також нападів на офіси ЗМІ, але два перелічених НСЖУ випадки не включив до свого моніторингу.
У лютому НСЖУ зафіксувала 8 випадків фізичної агресії щодо журналістів. ІМІ наводить інші дані
У лютому НСЖУ зафіксувала 8 випадків фізичної агресії щодо журналістів. ІМІ наводить інші дані

Відповідно до моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Спілка журналістів проводить спільно з партнерськими організаціями, за перші два місяці 2018-го року зафіксовано 10 проявів фізичної агресії стосовно журналістів - два у січні і вісім у лютому, повідомляє прес-служба НСЖУ.

До таких випадків НСЖУ відносить зокрема інцидент у Київському районному суді Одеси 13 лютого, коли активісти силою обмежили перебування у суді кореспондента Інформаційного агентства «Одесса-медиа» Максима Войтенка.

У Чернігові 15 лютого журналіста інформаційно-аналітичного видання «Люстрація та антикорупція» Олександра Підгорного побили двоє невідомих чоловіків. Напад стався біля під’їзду будинку, де мешкає постраждалий.

«Один із нападників вдарив мене в обличчя. Та я при собі мав травматичну зброю, тож швидко відігнав цих двох. Одразу викликали поліцію, написав заяву, слідство триває. Напад пов’язую з професійною діяльністю, адже проводжу журналістське розслідування на тему корупції. Власне, саме після публікації одного з них трапилася ця неприємна пригода», - коментує ситуацію Олександр Підгорний.

18 лютого в Бродах Львівської області прихожани місцевої Української православної церкви Московського патріархату силою не дали  знімальній групі програми «Правда. Розслідування», яка транслюється на телеканалі НТА, зайти до церкви.

«І священик, і його дружина почали поводитися агресивно. Фактично знесли мене зі сходів. А далі з церкви вийшли розлючені віряни, почали викрикувати образливі речі, штовхати, якийсь чоловік штурханув так, що я вдарилася об браму. Ми показували свої журналістські посвідчення, хотіли спокійно поговорити, проте одразу наштовхнулися на хвилю агресії», - зазначає постраждала журналістка Катерина Широкопояс.

18 лютого в Києві на Майдані Незалежності під час зйомки група осіб оточили журналістку Анну Брикову й оператора Олександра Фенька та почали погрожувати розбити камеру й штовхати працівників «5 каналу».

«Ми не могли рухатись, продовжувати зйомку - нас взяли у досить щільне кільце, почали штурхати, камеру відпихували руками. Почули чимало словесних образ, матів. Написала заяву до слідчого, ходила на допит. А от оператор відмовляється писати заяву - не вірить у дієвість…», - в коментарі НСЖУ розповіла Анна Брикова

19 лютого в Києві під час прямого включення зі столичного Печерського ринку журналістка Прямого каналу Олена Курбанова повідомила про перешкоджання. Знімальна група хотіла промоніторити ціни, але їм завадив охоронець, який застосував силу до оператора. Про цей випадок також писав «Детектор медіа».       

На Полтавщині у Бутенківській ОТГ (Кобеляцький район) 22 лютого побили журналіста й депутата Павла Гунжеля, який заснував і працює в газеті «Хроніки громад».

26 лютого знімальна група ТРК «Аверс» постраждала на території ТзОВ «Цунамі» у місті Рожище Волинської області, повідомляє НСЖУ. Про цей конфлікт також писав «Детектор медіа».

27 лютого в Києві охорона медичного університету ім. Богомольця на очах у людей побила журналіста Олега Яценка, який знімав документальний фільм про страйк у виші. Охорона затягла постраждалого в приміщення через вікно і почала бити ногами. Прибуття екіпажу поліції не зупинило нападників, Олега Яценка протримали в приміщенні близько 40 хвилин, забрали всі документи, техніку та розчавили окуляри.

НСЖУ нагадує, що у січні зафіксувала 2 випадки фізичної агресії проти журналістів. Невелику кількість нападів тоді пов’язали із тривалими новорічними святами.

Партнерами Індексу фізичної безпеки журналістів, який проводить НСЖУ, є ГО «Інформаційна безпека», ГО «Центр інформації про права людини», Академія Української Преси, Донецький інститут інформації, Інститут розвитку регіональної преси. Юридична підтримка НСЖУ – ГО «Платформа прав людини».

Водночас директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк повідомила «Детектору медіа», що ІМІ у лютому зафіксував 23 випадки погроз, побиття, перешкоджання журналістам, а також нападів на офіси ЗМІ.

До слова, ІМІ з’ясував, що Олег Яценко, побитий в університеті ім. Богомольця - не журналіст, а голова ВГО «Студентське братство», організатор пікетів проти ректорки університету Катерини Амосової і системної кампанії з її критики. Олег Яценко особисто підтвердив ІМІ, що був там не як журналіст, а як активіст, і вимагав від охоронців пустити студентів, знімав виключно з метою показати, що студентів у виші немає, і не знімав ніякого документального фільму.

Що стосується Павла Гунжеля, місцевого депутата і члена НСЖУ, то зв’язок цього випадку із журналістською діяльністю ІМІ наразі перевіряє.

Як повідомляв «Детектор медіа», під час сутичок під стінами українського парламенту вранці 3 березня від дій поліції постраждав журналіст Сергій Нужненко. За словам кореспондента, при ньому було посвідчення журналіста, яке він тримав перед собою. Проте працівник поліції наблизився до нього зі спини та розпилив уміст балончика йому в обличчя. Сергію Нужненку діагностували хімічний опік.

Також про застосування сили до себе з боку правоохоронців заявили у Facebook журналіст «Громадського» Богдан Кутєпов та «Інсайдера» Влад Красінський. Зокрема Кутєпов повідомив, що один з правоохоронців штовхнув його ногою та нецензурно сказав відійти.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2289
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду