Речник МВС Артем Шевченко закликав журналістів не наслідувати «ганебні приклади» (ВІДЕО)

Речник МВС Артем Шевченко закликав журналістів не наслідувати «ганебні приклади» (ВІДЕО)

6 Грудня 2017
2859

Речник МВС Артем Шевченко закликав журналістів не наслідувати «ганебні приклади» (ВІДЕО)

2859
Речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко розповів про затримання «псевдожурналіста» і закликав справжніх працівників ЗМІ дбати про власну безпеку.
Речник МВС Артем Шевченко закликав журналістів не наслідувати «ганебні приклади» (ВІДЕО)
Речник МВС Артем Шевченко закликав журналістів не наслідувати «ганебні приклади» (ВІДЕО)

Про це Артем Шевченко написав на своїй сторінці у Facebook.

«Шановні журналісти, висвітлюючи буремні події на вулицях, ніколи не робіть так, як цей правопорушник і псевдожурналіст: взяв із собою ніж, дістав його, хотів застосувати, а коли його почали затримувати - скинув і почав волати: «У мєня нєт ножа, я журналіст!», - написав пан Шевченко. - Свідком цього епізоду також є справді авторитетний журналіст Sergiy Karazy з агенції Reuters.

Прохання до нього і до всіх справжніх журналістів: максимально позначати себе під час роботи на вулицях у таких ситуаціях (яскраві жилети, прес-карти на видному місці тощо) і дбати про власну безпеку також.

Правоохоронці чітко орієнтовані на те, щоб не завдавати шкоди журналістам, але під час динамічного розвитку подій, під час пересування підрозділів, у колотнечі протистояння - може трапитися всяке. Пильнуйте і себе, і колег. І ніколи не повторюйте ганебний досвід цього правопорушника #умєнянєтножаяжурналіст».

Журналіст видання Ukrpress.info Ігор Рудич підтвердив Інституту масової інформації (ІМІ), що на відео, оприлюдненому директором департаменту комунікації МВС Артем Шевченко про «затримання псевдожурналіста» під час акції із затримання Міхеїла Саакашвілі, дійсно він.

На запитання ІМІ, що було опубліковане правоохоронцями відео, на якому людина з ножем дуже схожа на вас, і чи може він підтвердити, що то є він, Ігор Рудив відповів: «Це я, але, власно, кажучи, хай вони мені не розповідають, що я, по-перше не журналіст, а по-друге, хай вони мені не розказують, що я щось там застосовував. Вони цей ніж що показали, чи що? І що людина не може мати з собою ножа?».

Також він розповів, що він є журналістом, і займається саме розслідуваннями, і зазначає, що він «не вигідний режиму».

«А що до того, що вони мені шиють, це я можу власне з адвокатами своїми їм відповісти. Але хай вони не розказують побрехеньки. Хай вони не брешуть, що я щось застосовував. Хай вони мені ще пришиють, що я проти Порошенка застосовував. Дуже багато для них честі, щоб я – журналіст у другому поколінні… У мене перша публікація була у 1989 році, а в 1994 році в мене вже були розслідування про військову мафію, про квартири. Так що хай вони мені не шиють, я дуже незручний для режиму», – сказав Рудич.

«А за те, що вони мене не називають журналістом, хай у прихвостнів системи це залишиться на їхній совісті. Вони стільки темників не виконали, скільки я розслідувань зробив, починаючи з 1994 року», – сказав він.

Він розповів, що висвітлював події на Майдані, робив розслідування про розстріли на Майдані.

Також Рудич зазначає, що вчора займався журналістською діяльністю.

«Я знімав не тільки на смартфон, а й опинився в строю, в лаві, коли попросили чоловіків туди стати. Це вже інша історія. Моя журналістська ідентифікація, а є моя офіцерська ідентифікація. От власне, це  багатьом не подобається. А коли вас пакують (в автозак – редактор), краще, щоб у вас нічого не знайшли. Тому що будь-яка відкривачка, викрутка може свідчити проти вас», – сказав він.

Рудич також запевняє, що йому не дали можливості показати журналістське посвідчення.

«Коли мене спакували, мені не дали показати «пресу». А коли привезли у райвідділок на Герцена, я показав свою «пресу» і сказав, що починаю робити своє журналістське розслідування щодо цього. Вони зразу запитали – а як ви тут опинилися, ви ж – журналіст, ви ж не маєте до нас претензій? Я сказав, що не маю, але до інших маю», – сказав він.

На запитання ІМІ, що він робив з ножем саме під час виконання журналістської діяльності, Рудич відповів: «Я не використовував ніж. В мене навіть вдома ножі тупі. Розумієте, я дома можу відкривачку використати, коли треба щось відкрити. А що Порошенко робив з приводу викрадення громадянина Саакашвілі і накручування ситуації?».

У середу, 6 грудня, правоохоронні органи повідомляли, що під час штурму наметового містечка екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі під Верховною Радою постраждало чотирнадцять правоохоронців та двоє цивільних осіб. У поліції також заявили, що активісти з палицями, сокирами та бензопилами перешкоджали законним діям правоохоронців.

Як повідомляв «Детектор медіа», наприкінці жовтня речник Міністерства внтурішніх справ України (МВС) Артем Шевченко закликав журналістів одягати світловідбиваючі жилети з надписом Press під час висвітлення масових акцій, аби мінімізувати ризик неправомірного застосування сили поліцейськими до представників ЗМІ.

Про це він написав, коментуючи у Facebook пост голови правління ГО «Детектор медіа» Наталі Лигачовоїщодо сьогоднішніх побиттів та затримань журналістів під Святошинським судом, де наразі обирають запобіжний захід лідеру добровольчого руху ОУН Миколі Коханівському.

Фото: скріншот відео  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2859
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду