Журналіст з Рівненщини поскаржився омбудсмену на Вараську міськраду

Журналіст з Рівненщини поскаржився омбудсмену на Вараську міськраду

19 Жовтня 2017
1088

Журналіст з Рівненщини поскаржився омбудсмену на Вараську міськраду

1088
Журналіст Сайту громадської журналістики Колона Роман Оксенюк подав скаргу Уповноваженому з прав людини через те, що відділ «ЦНАП» виконавчого комітету Вараської міської ради не надав повної відповіді на журналістський запит.
Журналіст з Рівненщини поскаржився омбудсмену на Вараську міськраду
Журналіст з Рівненщини поскаржився омбудсмену на Вараську міськраду

Про це повідомляє сайт «Колона».

Сайт громадської журналістики готує публікацію про відвідуваність депутатами Вараської міської ради сесійних засідань та засідань комісій за 2016 рік. На сайті міськради публікують інформацію про голосування на сесійних засіданнях та протоколи засідань постійних комісій, проте не в повному обсязі.

У зв’язку з цим журналіст надіслав інформаційний запит, в якому попросив надати копії протоколів засідань тих комісій, яких не вистачає для повноцінного підрахунку відвідуваності депутатами комісій. Але отримати дані так і не вдалося через відсутність відповідних протоколів: мовляв, голови комісій не впорядкували ці документи та не подали в секретаріат Вараської міської ради.

На думку медіа-юриста громадської організації «Платформа прав людини» Олександра Бурмагіна, надання неповної відповіді на запит журналіста є протиправною діяльністю.

«Правомірною відмова буде тільки в тому випадку, якщо розпорядник не володіє і не зобов’язаний володіти запитуваною інформацією. В цьому випадку – це їх проблема, що вони не можуть вчасно оформити документи. Крім того, не оформлюючи документи вчасно, вони вчиняють протиправну бездіяльність, яка також може бути оскарженою до суду», - прокоментував пан Бурмагін.  

Він також порадив звертатись до Уповноваженого з прав людини і просити в тому числі, щоб вони винесли припис про негайне усунення порушення права на доступ до публічної інформації.

Олександр Бурмагін допоміг редакції оформити скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

Сайт громадської журналістики обіцяє надалі інформувати читачів про перебіг подій у цій справі.

Нагадаємо, Ініціатива «На суд за доступ» підтримала позов журналістки інтернет-видання БюроUA Ольги Юдіної проти Дніпровської міської ради, яка відмовилася надати на інформаційні запити договори оренди нерухомого майна, укладені її структурними підрозділами – департаментами, управліннями, інспекціями та комунальними підприємствами.

«У Дніпрі маса приміщень комунальної власності, проте замість того, щоб займати ці приміщення всього лише за 3% від вартості оренди, чиновники та комунальники орендують для власних потреб приватні приміщення, витрачаючи на оренду чималі гроші з бюджету міста», – пояснила свою зацікавленість цією темою Ольга Юдіна.

Фото: kolona.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду