ІМІ нагородив тридцять обласних і міських рад відзнакою «Рада, дружня до медіа» (СПИСОК)

ІМІ нагородив тридцять обласних і міських рад відзнакою «Рада, дружня до медіа» (СПИСОК)

5 Жовтня 2017
2377

ІМІ нагородив тридцять обласних і міських рад відзнакою «Рада, дружня до медіа» (СПИСОК)

2377
У четвер, 5 жовтня, Інститут масової інформації представив результати дослідження «Рада, дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ «Про інформацію» у регламентах місцевих рад», реалізованого у рамках проекту ІМІ «Блогери України проти корупції» за підтримки Freedom House.
ІМІ нагородив тридцять обласних і міських рад відзнакою «Рада, дружня до медіа» (СПИСОК)
ІМІ нагородив тридцять обласних і міських рад відзнакою «Рада, дружня до медіа» (СПИСОК)

Про це повідомляє ІМІ.

Експерти ІМІ проаналізували, як забезпечуються права журналістів та дотримуються вимоги Закону України «Про інформацію» в 47 обласних та міських радах. Дослідження показало, що понад третина з них (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства.

Експерти ІМІ розробили рекомендації, які буде надіслано радам, а місцеві представники ІМІ проконтролюють втілення цих рекомендацій в життя.

«Ми переконані, що доступ до інформації є базовим компонентом свободи слова. Тому взялися за дослідження регламентів органів місцевого самоврядування, які повинні забезпечити можливість журналістам вільно та безперешкодно відвідувати їх, отримувати публічну інформацію, брати коментарі у посадових осіб», – зазначила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Експерти ІМІ також вручили відзнаки «Рада, дружня до медіа» 30 міським та обласним радам, які не перешкоджають діяльності журналістів та дотримуються вимог Закону України «Про інформацію».

«Окремим питанням є важливість дотримання чинного законодавства у питаннях закриття та обмеження доступу до тієї чи іншої інформації… Рішення щодо обмежень повинні прийматися виключно у порядку, визначеному чинним законодавством, та з відповідною аргументацією на користь саме такого рішення», – наголосив медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний.

«Часто в журналістів є не лише проблема з доступом до засідань ради, але й з пасивним доступом до інформації, наприклад, про діяльність комунальних підприємств, використання бюджетних коштів та комунального майна», – відзначив експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик.

30 рад, нагороджених відзнакою ІМІ «Рада, дружня до медіа»:

Дніпровська міська рада

Житомирська міська рада

Ужгородська міська рада

Івано-Франківська міська рада

Краматорська міська рада

Кіровоградська міська рада

Сєвєродонецька міська рада

Львівська міська рада

Полтавська міська рада

Рівненська міська рада

Сумська міська рада

Тернопільська міська рада

Херсонська міська рада

Хмельницька міська рада

Черкаська міська рада

Чернівецька міська рада

Чернігівська міська рада

Київська обласна рада

Волинська обласна рада

Дніпропетровська обласна рада

Івано-Франківська обласна рада

Кіровоградська обласна рада

Миколаївська обласна рада

Полтавська обласна рада

Рівненська обласна рада

Тернопільська обласна рада

Харківська обласна рада

Херсонська обласна рада

Черкаська обласна рада

Чернівецька обласна рада

17 рад, яким ІМІ надіслав рекомендації для усунення проблемних моментів із їхніх регламентів та/чи положень про порядок акредитації:

Київська міська рада

Вінницька міська рада

Луцька міська рада

Запорізька міська рада

Миколаївська міська рада

Одеська міська рада

Харківська міська рада

Вінницька обласна рада

Житомирська обласна рада

Закарпатська обласна рада

Запорізька обласна рада

Донецька обласна рада

Львівська обласна рада

Одеська обласна рада

Сумська обласна рада

Хмельницька обласна рада

Чернігівська обласна рада

Нагадаємо, ІМІ за дев’ять місяців 2017 року зафіксував 31 випадок порушення прав журналістів на доступ до інформації, для порівняння: за аналогічний період 2016 року було 22 таких випадки.

Як повідомляв Детектор Медіа, за 9 місяців 2017 року експерти ІМІ зафіксували 206 порушень свободи слова (без окупованих територій Криму та Донбасу). Для порівняння: за весь 2016 рік було зафіксовано 264 порушення, за 9 місяців 2016 — 213 порушень.

У 2017 році найбільшу кількість порушень було скоєно у категоріях перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (64 випадки), обмеження доступу до інформації (31 випадок), та погроз і залякування журналістів (26).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2377
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду