У Порошенка відмовилися надати на інформзапит копію указу щодо громадянства Саакашвілі

У Порошенка відмовилися надати на інформзапит копію указу щодо громадянства Саакашвілі

28 Вересня 2017
1236
28 Вересня 2017
11:43

У Порошенка відмовилися надати на інформзапит копію указу щодо громадянства Саакашвілі

1236
Адміністрація Президента України відмовилася надати на інформаційний запит копію Указу Президента про припинення громадянства Михеїла Саакашвілі, пославшись на її конфіденційність.
У Порошенка відмовилися надати на інформзапит копію указу щодо громадянства Саакашвілі
У Порошенка відмовилися надати на інформзапит копію указу щодо громадянства Саакашвілі

Про це повідомляє «Доступ до правди».  

«Запитувана інформація про припинення громадянства України є конфіденційною і стосується прав та охоронюваних законом інтересів іншої особи, однак письмовий дозвіл на доступ до такої інформації відповідно до статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не надано», - цитує видання офіційну відповідь.

Запит щодо надання копії президентського указу про припинення українського громадянства екс-президента Грузії і екс-голови Одеської ОДА до АП надіслав правозахисник, заступник виконавчого директора Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко.

За його словами, при відмові не було використано «трискладовий тест», який є єдиною законною підставою для відмови у наданні інформації.

Згідно із ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про доступ…», обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

«Можна було вилучити з документу те, що вважалось власне конфіденційною інформацією, і надати документ із заретушованою частиною. Але це після проведення «трискладового тесту», якого не було зроблено», - зазначає пан Павліченко.

«Шкоди від оприлюднення такої інформації для особи Саакашвілі – нуль», - стверджує він.

Олександр Павліченко планує оскаржувати відмову АП в суді.

Як повідомляв «Детектор Медіа», раніше Адміністрація Президента відмовилася оприлюднювати інформацію про збереження чи втрату колишніми чиновниками Наталією Яресько, Олександром Квіташвілі, Хатією Деканоїдзе, Екою Згуладзе, Давидом Сакварелідзе і Айварасом Абромавичусом громадянства України.

Фото: ITC.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1236
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду