Волинський журналіст позивається до райради, яка послала його на сайт

Волинський журналіст позивається до райради, яка послала його на сайт

21 Вересня 2017
1300
21 Вересня 2017
13:25

Волинський журналіст позивається до райради, яка послала його на сайт

1300
На три запити Богдана Ліпича Камінь-Каширська райрада відповіла одним листом: «Відповіді на ваші запити ви можете знайти на сайті районної ради kamin-radio.com.ua»
Волинський журналіст позивається до райради, яка послала його на сайт
Волинський журналіст позивається до райради, яка послала його на сайт

Волинський журналіст Богдан Ліпич (Нестор Ліпич) звернувся до суду через те, що Камінь-Каширська районна рада не надала відповіді на його запит.

Про це журналіст розповів представниці ІМІ у Волинській області.

За його словами, у липні він надіслав на електронну адресу Камінь-Каширської райради три запити. На всі три райрада відповіла одним листом, зазначивши: «Відповіді на ваші запити ви можете знайти на сайті районної ради kamin-radio.com.ua».

Журналіст просив надати інформацію стосовно коштів, виділених на ремонт сесійної зали в  адмінприміщенні Камінь-Каширської районної ради в 2016 році.

«Камінь-Каширська райрада є розпорядником запитуваної мною інформації, але відповідь на запит надіслали одним єдиним реченням! Мене перенаправили на сайт районної ради, що є грубим порушенням частини 2 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», – розповів Богдан Ліпич.

На думку журналіста, така практика є недопустимою, оскільки йде в розріз із чинним законодавством та принципами діловодства.

«Повторний запит не надсилав, але надіслав звернення до райради, у якому попередив про адміністративну відповідальність за неправомірну відмову у наданні публічної інформації, наголошуючи, що у випадку чергового порушення радою норм чинного законодавства залишаю за собою право звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або ж до суду»,  – повідомив медійник. Позов до Камінь-Каширського районного суду він подав 31 серпня.

Також Богдан Ліпич звернувся до райради з вимогою надіслати відповіді на запити у належній формі. За його словами, після цього він отримав відповідь на два запити з трьох.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вказав на неправомірні дії районної ради.

«Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону про доступ, відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. Також очeвидно, що на кожeн запит має надходити належна відповідь, тому тут можна говорити про нeнадання відповіді як такої на інформаційні запити», – прокоментував юрист.

Судовий збір у справі оплатила ініціатива #насудзадоступ

Як повідомлялося, представниця ІМІ Надія Вірна започаткувала ініціативу «На суд за доступ», яка компенсує журналістам та активістам витрати на судовий збір щодо позовів про захист права на інформацію.

Як повідомляв «Детектор Медіа», журналістка видання Delo.ua Наталія Міняйло вже місяць чекає від Львівської міської ради відповіді на запит щодо сміття, який вона надіслала 16 серпня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1300
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду