У Хусті хочуть обмежити доступ журналістів на засідання міськради – ЗМІ

У Хусті хочуть обмежити доступ журналістів на засідання міськради – ЗМІ

27 Вересня 2017
1924
27 Вересня 2017
15:22

У Хусті хочуть обмежити доступ журналістів на засідання міськради – ЗМІ

1924
Питання лише в тому, чи обмежити для всіх журналістів, чи «лише» для представників незалежних видань
У Хусті хочуть обмежити доступ журналістів на засідання міськради – ЗМІ
У Хусті хочуть обмежити доступ журналістів на засідання міськради – ЗМІ

Міський голова Хуста (Закарпатська область) Володимир Кащук запропонував депутатам міської ради обмежити права присутніх на засіданнях журналістів.

Про це повідомляє mediakhust.net

«Було заплановано затвердити Положення про порядок акредитації представників ЗМІ, згідно з яким не допускається втручання журналіста в хід заходу, на висвітлення якого він запрошений, якщо цей захід не організовано спеціально для представників ЗМІ; певні особи міської ради наділяються правом проводити огляд і перевірку фото-, аудіо-, та відеоапаратури, причому у випадку невчасного прибуття журналіста для перевірки або залишення місця, виділеного для представників ЗМІ, журналіст може бути усунений від участі у висвітленні заходу, що проводиться», – повідомив правозахисник Олександр Пересоляк.

Також журналісти повинні будуть дотримуватися ділового стилю одягу, відключати виклик на мобільних засобах зв’язку тощо. У випадку найменшого порушення Положення журналіст може бути усунений від участі у висвітленні заходу і видалений з громадського місця – приміщення територіальної громади міста Хуст.

Проти цього висловилися всього двоє депутатів – Наталія Дубчак та Микола Аннишинець.

Утім, більшість депутатів схилялися до думки, що вхід до сесійної зали Хустської мерії має бути обмеженим для журналістів незалежних видань. Остаточно це питання депутати розглядатимуть на наступному засіданні сесії.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний звертає увагу, що, згідно з положеннями частини 1 статті 26 Закону України «Про інформацію», відсутність акредитації не може бути підставою  для  відмови в  допуску журналіста, працівника ЗМІ на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень.

«Незрозумілим є формулювання з приводу неможливості «втручання у хід заходу». Цікавим є й наділення «певних осіб міської ради» проводити огляд і перевірку апаратури журналістів. Варто відзначити, що при вході до адмінбудівель з боку уповноважених представників забезпечення безпеки та охоронних заходів можлива тільки перевірка документів та поверхневий огляд речей; у свою чергу огляди та перевірки апаратури можуть розцінюватися як перевищення повноважень чи самоправство з боку «певних осіб міської ради». «Усунення від участі у висвітленні заходу» – також є цікавим формулюванням, оскільки запізнення чи залишення місця, що виділено для журналіста, не є підставами ані для припинення акредитації, ані для позбавлення його права вільно відвідувати відкриті заходи суб’єкту владних повноважень», – зауважив пан Ратушний.

На думку юриста, також під сумнів можна поставити законність вимоги до дотримання ділового стилю журналістами, що відвідують засідання ради. Те саме стосується порядку видалення журналістів із приміщення територіальної громади міста Хуст та зобов’язання відключати виклик на телефонах.

Представник ІМІ в Закарпатській області слідкуватиме за ситуацією у місті Хуст.

Нагадаємо, у Каховці Херсонської області представників ЗМІ «наполегливо попросили» покинути засідання виконкому Каховської міської ради. Вийти з зали медійників попросив міський голова Андрій Дяченко перед розглядом питань відділу у справах дітей, пов’язаних з призначенням опікунів для дітей-сиріт, їх майном, усиновленням і тому подібним.

При цьому на вході до зали засідань виконкому висів перелік винесених на порядок денний питань із усіма прізвищами дітей, яких стосується те чи інше рішення.

Фото: mediakhust

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1924
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду