Експерт, через якого почався «ракетний скандал», порадив Україні довести свою невинуватість

Експерт, через якого почався «ракетний скандал», порадив Україні довести свою невинуватість

16 Серпня 2017
1075

Експерт, через якого почався «ракетний скандал», порадив Україні довести свою невинуватість

1075
В інтерв'ю «Голосу Америки» Mайкл Еллеман заявив, що Україна повинна провести розслідування ситуації навколо «Південмаша» спільно з міжнародними фахівцями
Експерт, через якого почався «ракетний скандал», порадив Україні довести свою невинуватість
Експерт, через якого почався «ракетний скандал», порадив Україні довести свою невинуватість

Україна мусить провести розслідування ситуації навколо «Південмаша» спільно з міжнародними фахівцями.

Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» розповів Mайкл Еллеман, старший дослідник програми Протиракетної оборони у впливовому аналітичному центрі «Міжнародний інститут стратегічних досліджень».

Як відомо, раніше ЗМІ з посиланням на дослідження Еллемана повідомили, що Україна та Росія могли бути джерелом ракетних двигунів та технологій, які дозволили Північній Кореї стрімко вивести свою військову ракетну програму на новий рівень.

На прохання журналістки оцінити міру його впевненості щодо того, яка саме країна виступала  джерелом технологій, експерт зазначив, що більш ймовірно, що технології надійшли з України, ніж з Росії. Але, мовляв, «ця оцінка може легко змінитись».

«Як я і сказав, я не вірю, що уряд України будь-яким чином несе відповідальність за цю ситуацію, - наголосив також Майкл Еллеман. - І я підозрюю, що, якщо це і сталося в Україні, вони могли б про це і не знати… Я би порекомендував провести розслідування. Почати діалог із урядом США, з розвідкою США, дізнатись, чи вони можуть надати докази, або інформацію, і провести криміналістичний аналіз, щоб спробувати визначити ймовірність, вірогідність того, що це мало місце. І якщо це таки сталося, і уряд не мав до цього відношення, вони мають заявити: «Ось, що сталося відповідно до наших висновків».

«Не думаю, що чесне розслідування, яке б вказало, що мало місце викрадення технологій, було би використане проти уряду України, - резюмував експерт. - Так, на Капітолійському пагорбі напевне буде багато шуму, але можна ж довести свою невинуватість – провести розслідування, яке викликатиме довіру, можливо запросити США сприяти такому розслідуванню та визначити, як саме відбувся виток технологій з України, якщо вони таки справді надійшли з України, а не Росії».

 

Як повідомляв «Детектор Медіа», заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін зазначив: заява про те, що Україна нібито постачала до Північної Кореї ракетні двигуни, ґрунтується на свідченнях експерта, тісно пов'язаного з Росією.

Нагадаємо, секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов заявив, що український оборонно-промисловий комплекс не постачав ракетні двигуни та ракетні технології режиму Північної Кореї.

Держпідприємство «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» заявило, що ніколи не мало і не має жодних зв'язків із північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру.

В Адміністрації Президента України назвали повідомлення ЗМІ про українські двигуни для ракет КНДР провокацією.

Фото: BIN.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду