Поранений оператор з Кривого Рога потребує операції для стабілізації хребта - НСЖУ

Поранений оператор з Кривого Рога потребує операції для стабілізації хребта - НСЖУ

27 Липня 2017
1325

Поранений оператор з Кривого Рога потребує операції для стабілізації хребта - НСЖУ

1325
Доктор медичних наук, лікар-нейрохірург відділення відновлювальної нейрохірургії Інституту нейрохірургії ім.акад.Ромоданова АМН України Юрій Ямінський повідомив, що операцію В’ячеславу Волку, оператору інформаційного порталу «Перший Криворізький», пораненому під час військових навчань у Кривому Розі, можна відкласти на стільки, на скільки треба.
Поранений оператор з Кривого Рога потребує операції для стабілізації хребта - НСЖУ
Поранений оператор з Кривого Рога потребує операції для стабілізації хребта - НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Юрій Ямінський заявив про це після консультації пораненого оператора у лікарні ім. Мечникова у Дніпрі.  Раніше, 15 липня лікарі прийняли рішення відтермінувати проведення операції В’ячеславу Волку на 7-10 днів. Цей термін уже минув, але операцію досі не провели, заявила НСЖУ про своє занепокоєння дружина оператора Інна Волк.

Коментуючи ситуацію, нейрохірург Юрій Ямінський зазначив, що у лікарні ім. Мечникова цілком грамотні лікарі, які можуть поки що не проводити операцію, зважаючи на стан хворого, показники його здоров’я.

«Цю операцію можна відкласти на стільки, на скільки треба, бо вона потрібна для стабілізації хребта, а оскільки хворий зараз лежить, то хребет стабільний. Немає потреби чітко визначати, що ось зараз її варто робити. Це звичайна рутинна операція, яку тамтешні лікарі проводять по 4-5 разів на місяць», – каже Ямінський.

За його словами, операція не потребує якихось надзвичайних медикаментів, але необхідні досить вартісні витратні матеріали (спеціальна сітка, яка вставляється замість хребця). 

«Я не можу сказати вартість, бо не знаю, з якими саме матеріалами працюють лікарі в Дніпрі, але, наприклад, ті, з якими працюю я, коштують у межах 30 тисяч гривень. Наскільки я знаю, військові взяли на себе зобов’язання щодо забезпечення медикаментами і матеріалами пораненого, тому, сподіваюся, вони все вирішать», – каже лікар.  

За словами дружини Інни Волк, невідомо, у  якому стані спинний мозок у  В’ячеслава. Можливо, ітиметься про ще одну операцію.

«Поки що лікарі нічого конкретного не кажуть, зараз ідеться про одну операцію зі стабілізації хребта, після якої вже буде вирішуватися, що зі спинним мозком. Також ніхто не називає суми коштів для оперування чи лікування», - сказала вона.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко нагадав, що Міноборони у офіційному листі до НСЖУ запевнило, що може надати можливість безкоштовного лікування оператора в одному з підвідомчих медичних закладів.

«В той же час, нас тривожить відсутність інформації про реальне залучення фахівців-медиків із відомчих медзакладів Міноборони до консультування  або лікування оператора. Зараз він перебуває у комунальній лікарні», – каже Сергій Томіленко.

Нагадаємо, 6 липня у Кривому Розі поранено оператора інформаційного порталу «Перший Криворізький» В'ячеслава Волка, який брав участь у зйомках постановочного кадру під час військових навчань. 

Підозрюваного затримано. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 7 років.

9 липня на прес-конференції військком Саксаганського районного військкомату Кривого Рогу Олександр Бритвич, який був відповідальний за навчальні збори, повідомив, що вправа, яку показував волонтер, що поцілив у оператора Волка, не була запланована.

Журналісти «Першого Криворізького» вважають, що відповідати за те, що трапилося, мають організатори навчань біля Саксаганського райвиконкому.

Понад 60 журналістів, активістів, громадських діячів, серед яких – голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко і викладач Школи журналістики УКУ (Львів) Отар Довженко, підписали лист-звернення до міністар оборони України Степана Полторака із закликом прозорого, швидкого, ґрунтовного та незалежного розслідування поранення під час навчань у Кривому Розі оператора В’ячеслава Волка та кваліфікації їх у відповідності до Законів України, а також розробити нові стандарти безпечної взаємодії ЗМІ зі ЗСУ та Міноборони.

Генеральний штаб ЗС України отримав окреме невідкладне доручення щодо вивчення фактів, викладених у зверненні журналістів з приводу поранення під час навчань криворізького журналіста В’ячеслава Волка.

На фото - В’ячеслав Волк

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1325
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду