На Волині двох журналісток не випускали з виборчої дільниці

На Волині двох журналісток не випускали з виборчої дільниці

4 Травня 2017
1264

На Волині двох журналісток не випускали з виборчої дільниці

1264
30 квітня у селі Забороль (Волинська область) на виборах голови та депутатів Заборольської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) журналісток газети «Точка опори» Катерину Шарпату і «Волинського агентства розслідувань» Юлію Ютовець члени ДВК не випускали з виборчої дільниці.
На Волині двох журналісток не випускали з виборчої дільниці
На Волині двох журналісток не випускали з виборчої дільниці

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як розповіла Катерина Шарпата, члени ДВК на підсумковому засіданні одноголосно ухвалили рішення нікого не впускати і не випускати з приміщення дільниці до завершення підрахунку голосів.

«У зв'язку з цим ми не мали можливість потрапити на засідання Територіальної виборчої комісії  та побачити процес прийому документів від інших ДВК. У цьому ми вбачаємо перешкоджання нашій журналістській діяльності (а працювали ми з колегами саме як журналісти). Результатом має бути відкрите кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України», – сказала вона.

За повідомленням ІМІ, у той вечір Юлія Ютовець зателефонувала у поліцію і повідомила про перешкоджання журналістській діяльності. Також вона написала заяву про злочин за статтею 171  Кримінального кодексу України.

За словами пані Ютовець, журналістам сказали о 22 годині, що нікого не будуть випускати з приміщення.  

«Після цього ми звернулися до поліцейського, який був у приміщенні. Ми попросили, щоб він відкрив нам двері. Поліцейський сказав, що це має право робити тільки голова дільниці. Пішов до голови комісії, сказав, щоб вона відкрила двері, але вона цього не зробила. Після цього ми подзвонили до поліції. Але у поліції сказали, що немає вільних екіпажів, щоб до нас приїхати. О 3:30 ранку ми вийшли», – сказала журналістка.

Як зазначено, на дільниці також був присутній редактор видання «Конкурент» Андрій Лучик, який там працював як спостерігач від одного з кандидатів на голову ОТГ. З його слів, члени Заборольської ДВК не дотримувались процедури  підрахунку голосів, що прописана у статті 79 Закону України «Про місцеві вибори».

«Після зауваження про це, члени комісії та присутні на засіданні кандидати в депутати почали обурюватися, нібито спостерігачі та журналісти заважають комісії працювати. “Від перестановки доданків сума не міняється!”, “Ви тут нарахуєте, а нам тут жити!”, “Не заважайте комісії працювати!” - ці та інші тези лунали на намагання журналістів скерувати роботу комісії в законне русло», – пише ІМІ.

За словами пана Лучика, коли журналісти попросили відкрити двері дільниці, щоб потрапити на засідання Заборолівської територіальної виборчої комісії, члени комісії та кандидати почали вигукувати: «Не пускати їх! Вони затримували підрахунок голосів, а тепер хочуть втекти. Нехай сидять до кінця!».

За словами пана Лучика, дільнична виборча комісія провела голосування з приводу того, чи випускати журналістів із засідання: «Вони голосували за те, щоб нас не випускати. Це була своєрідна помста за те, що ми намагалися вказати їм, як треба проводити підрахунок по закону».

Нагадаємо, 30 квітня у місті Мена Чернігівської області, під час виборів до об’єднаної територіальної громади (ОТГ), офіційний спостерігач від однієї з політичних сил перешкоджав працювати журналісту сайту «Чернігівський монітор» Юрію Паперному, зареєстрованому на виборчій дільниці.

30 квітня у 19 областях України відбулися вибори голів 47 об’єднаних територіальних громад.

 Фото: eidos.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1264
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду