Олегу Сенцову досі не виплатили Шевченківську премію (ДОПОВНЕНО)

Олегу Сенцову досі не виплатили Шевченківську премію (ДОПОВНЕНО)

20 Січня 2017
1972

Олегу Сенцову досі не виплатили Шевченківську премію (ДОПОВНЕНО)

1972
Українському режисеру і політв'язню Олегу Сенцову досі не виплатили Шевченківську премію, бо «від нього ніхто не звертався до Комітету з національної премії України щодо отримання коштів».
Олегу Сенцову досі не виплатили Шевченківську премію (ДОПОВНЕНО)
Олегу Сенцову досі не виплатили Шевченківську премію (ДОПОВНЕНО)

Цю інформацію надали журналістці Олесі Анастасьєвій у відповідь на її запит до Адміністрації Президента. Про це вона написала у своєму Facebook. 

2 березня 2016 року указом Президента Олегу Сенцову була присуджена Національна премія України імені Тараса Шевченка. Розмір премії - 192 тисячі гривень. 

«За певних обставин сам Сенцов О.Г. не міг отримати грошову частину Премії, і від нього ніхто не звертався до Комітету щодо отримання коштів. Згідно чинного законодавства, грошову частину Премії Сенцова О.Г. повернуто на рахунок Державної казначейської служби України, де вона буде зберігатися протягом трьох років», - відповіли журналістці у Комітеті з Національної премії України.

Також у відповідь на запит Олесі Анастасьєвої Адміністрація Президента відповіла, що Олег Сенцов з 30 травня 2015 року отримує дворічну державну стипендію:

«Розмір стипендії становить 1,5 прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зокрема, з 1 грудня 2016 року стипендія становить 1871 гривню на місяць», - йдеться у відповіді на запит.

У коментарі «Детектору медіа» Олеся Анастасьєва розповіла, що також вирішила поцікавитись, скільки коштів вдалося зібрати від показів фільмів, які влаштовували українські кінематографісти в підтримку Олега, з вистави, авторської винагороди від двох книжок, стипендії, бо, окрім президентської, була ще урядова:

«Вдалося поспілкуватися з сестрою Олега Наталею Каплан на цю тему. Вона сказала, що урядова стипендія отримана і знаходиться на рахунку Олега, що авторські винагороди з книжок ішли, поки книжки продавалися, а про стипендію президентську Наталя сказала, що вперше чує від мене».

Видавництво Laurus, яке випускало книжку Олега Сенцова «Рассказы», підтвердило отримання ним авторської винагороди. Видавництво «Фоліо», яке випускало другу книгу режисера «Купите книгу - она смешная», Олесі Анастасьєвій не відповіло.

 

Нагадаємо, Олег Сенцов відбуває покарання в російській колонії суворого режиму в Якутії за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький суд РФ  визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

24 листопада 2015 року Верховний суд Росії після розгляду апеляційної скарги залишив у силі вирок Північно-Кавказького суду.

2 березня 2016 року Президент України Петро Порошенко присудив Олегу Сенцову Національну премію імені Тараса Шевченка у сфері кінематографа. Режисер був висунутий на здобуття Шевченківської премії Національною спілкою кіноматографістів України за художні фільми «Гамер» та «Носоріг». 

Звільнення українського режисера з російської в'язниці вимагають митці, кінематографісти та громадські активісти з усього світу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1972
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду