Більше 70 журналістів побито під час Євромайдану, а винні й досі не покарані – НСЖУ

Більше 70 журналістів побито під час Євромайдану, а винні й досі не покарані – НСЖУ

27 Грудня 2016
1896

Більше 70 журналістів побито під час Євромайдану, а винні й досі не покарані – НСЖУ

1896
Зведені дані про постраждалих журналістів на майданах у Києві та в регіонах у листопаді-грудні 2013-го року оприлюднює Національна спілка журналістів України (НСЖУ).
Більше 70 журналістів побито під час Євромайдану, а винні й досі не покарані – НСЖУ
Більше 70 журналістів побито під час Євромайдану, а винні й досі не покарані – НСЖУ

За інформацією Спілки, з часу початку протестів проти рішення уряду відмовитися від Асоціації з ЄС (листопад) і до кінця 2013 року фізично постраждали 73 працівники медіа, більшість – від кийків співробітників спецпідрозділу «Беркут» у Києві 1 грудня 2013 року. Також у грудні того року двох журналістів було заарештовано, а на 5 редакцій ЗМІ скоєно напад. 

Як наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, три роки достатньо для реального покарання винних.

«Журналісти вимагають дієвої боротьби з безкарністю. І якщо пройшло три роки, а ми не говоримо про належне розслідування і справедливість у справах цих десятків побиттів, то значить Євромайдан для журналістів досі не закінчився...», – коментує пан Томіленко.

Олег Хаврук, який у 2013 році працював заступником головного редактора «Comments.ua», отримав травми голови, рук і спини від силовиків під час висвітлення подій Майдану

«Час від часу мене викликали, допитували, проводили слідчі експерименти. З п’яти судових засідань не було жодного по суті: то адвоката немає, то прокурор не з’явися. Якщо чесно, я не знаю жодної людини, яка була б покарана за те, що сталося зі мною три роки тому», – розповів журналіст.

Фотокореспондент сайту «Житомир.інфо» Михайло Загорський  1 грудня 2013 року був у епіцентрі подій у Києві на вулиці Банковій за редакційним завданням. Попри те, що показував журналістське посвідчення, його наздогнали і били по обличчю, вибивши з рук фотоапарат. Журналіст  отримав струс мозку та багато інших діагнозів, підтверджених судмедекспертизою. Але їх, за словами постраждалого, «звели до мінімуму», а повторну судмедекспертизу через рік не проводили (хоча це і мало відбутися).

«Суд постійно переносять. Я отримую виклик, приходжу – і тут кажуть, наприклад, що немає прокурора. Це просто витрачання часу. Багато людей змушені приїжджати з інших міст і ні з чим їхати назад. Ось останній раз суд був запланований на 22 листопада, а його перенесли аж на 21 лютого. Взагалі незрозуміла ситуація. При цьому обвинувачений навіть не має підписки про невиїзд, на всі засідання приходить і спокійно сидить у білій сорочечці…,– каже Михайло. – Звичайно, надія є на те, що винні будуть покарані, але поки що ніяких результатів не бачимо».

У Національній спілці журналістів планують також оновити дані про всіх постраждалих журналістів і у наступний період Євромайдану (січень-лютий 2014 року), а також опитати кожного постраждалого журналіста про реальний хід розслідувань.

Про підтримку зусиль НСЖУ в ревізії кожного випадку побиття журналістів в Україні з 2013-го року по нинішній час заявили колеги з Міжнародної федерації журналістів.  

Фото: MIR24.NET

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду