Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі в «Дзеркалі тижня» та «Українській правді»

Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі в «Дзеркалі тижня» та «Українській правді»

31 Жовтня 2016
1873

Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі в «Дзеркалі тижня» та «Українській правді»

1873
При висвітленні чутливих для суспільства тем ЗМІ мають здійснювати ретельніший редакційний контроль – висновок Незалежної медійної ради
Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі в «Дзеркалі тижня» та «Українській правді»
Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі в «Дзеркалі тижня» та «Українській правді»

Незалежна медійна рада за власної ініціативи вирішила взяти до розгляду справу щодо публікації статті Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті» в газеті «Дзеркало тижня» від 8 жовтня 2016 року, а також новин, підготовлених новинними порталами «Дзеркало тижня» та «Українська правда» на базі цієї статті.

У матеріалі йшлося, зокрема, про вплив війни на сході України на рівень злочинності, причому одним із основних криміногенних факторів автор назвав наявність значної кількості внутрішньо переміщених осіб на території певних областей України.

Проаналізувавши публікацію, Незалежна медійна рада дійшла висновку про те, що видання «Дзеркало тижня» та «Українська правда» порушили стандарт достовірності подання інформації та норми, що забороняють мову ворожнечі. При висвітленні чутливих для суспільства тем або в разі, коли матеріали містять ознаки контенту, забороненого до розповсюдження, редакція ЗМІ має етичний обов’язок перевіряти достовірність даних, на яких ґрунтується теза автора, навіть попри відсутність формального обов’язку за законодавством перевіряти авторські матеріали офіційних осіб перед публікацією. Особливої ваги цей обов’язок набуває у випадках, коли на підставі недостовірних даних матеріал спричиняє штучне розмежування між різними категоріями громадян. Останнє спостерігається в матеріалі, що є предметом розгляду: в ньому Вадим Троян, заступник голови Національної поліції України, фактично розмежував внутрішньо переміщених осіб як джерело злочинності та інших громадян України.

Незалежна медійна рада також звернула увагу на необхідність вживання коректної термінології журналістами, зокрема коли йдеться про внутрішньо переміщених осіб. Окремо було наголошено, що ситуація, коли автор є посадовою особою, сприяє зниженню критичності до його слів, адже читачі презюмують їхню достовірність; втім, у цій справі його слова не можна розцінювати як офіційну позицію держави з цього питання.

Повний текст висновку Незалежної медійної ради читайте тут.

Це вже 11-те рішення Незалежної медійної ради. Попередні рішення стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавства, запису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса), порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготині, резонансного «Подвійного життя Президента», серіалу «Не зарікайся», критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.ua, трансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненка, рекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак», випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС» та випусків передачі «Трафік з Кивою» на телеканалі NewsOne. Крім того Незалежна медійна рада підготувала свою першу рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права (у минулому – Інститут медіа права), Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» (у минулому – ГО «Детектор медіа») та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіа юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1873
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду