Грем Філліпс не є журналістом, і треба припинити його так називати – Оксана Романюк

Грем Філліпс не є журналістом, і треба припинити його так називати – Оксана Романюк

19 Вересня 2016
2123
19 Вересня 2016
10:42

Грем Філліпс не є журналістом, і треба припинити його так називати – Оксана Романюк

2123
Відеоблогер Грем Філліпс (громадянин Великої Британії, який працює на російську пропаганду) не є журналістом і професійній спільноті слід припинити так його називати. Таку думку в коментарі «Детектору медіа» висловила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.
Грем Філліпс не є журналістом, і треба припинити його так називати – Оксана Романюк
Грем Філліпс не є журналістом, і треба припинити його так називати – Оксана Романюк

За словами Оксани Романюк, кілька років тому, після того, як у мережі з’явилося відео з Гремом Філліпсом, який стріляв із закликами «вбивати укропів», ІМІ звернувся до британських професійних організацій і просив позбавити його статусу журналіста. «Нам на це відповіли, що він і не є журналістом», – повідомила пані Романюк.

«Він не є журналістом. Поняття "журналіст" передбачає певні професійні права і обов’язки, а також дотримання професійних стандартів та етичного кодексу журналіста. Саме тому, що журналісти дотримуються цих стандартів і кодексів, вони і можуть розраховувати на спеціальне ставлення й окремий захист, вищий, ніж у пересічних громадян. Наприклад, за українським законодавством, журналісти прирівняні за статусом до працівників правоохоронних органів», – пояснює виконавча директорка ІМІ.

Відповідаючи на запитання, як українська та міжнародна медіаспільнота може відреагувати на дії Грема Філліпса, Оксана Романюк нагадала, що Україна вже заборонила йому в’їзд. «Він не є журналістом, тому з боку професійної спільноти навряд чи можна щось зробити. Хіба що, чітко усвідомити, що він не є журналістом, не є колегою, і хоча би припинити так його називати. Бо це також кидає тінь на репутацію журналістської спільноти як такої. Можливо, варто спробувати засудити його згідно з британським законодавством», – додала вона.

Експерт ІМІ Роман Кабачій у коментарі «Детектору медіа» додав, що реакцією на дії Грема Філліпса має бути продукування Україною власної англомовної інформаційної продукції. «Моя думка така, що всіх Гремів не викриєш і не перескачеш. Однозначно має бути заборона в'їзду. Питання в тому, що Україна сама мало продукує англомовної інформаційної продукції, щоб точковим чином її розсилати, нерідко випереджуючи події. Тоді діяльність гремів філліпсів нівелюватиметься сама по собі», - зауважив він.

Нагадаємо, 17 вересня під час звільнення з полону бойовиків так званої «ЛНР» Володимира Жемчугова блогер-українофоб Грем Філліпс (громадянин Великої Британії, який працює на російську пропаганду) ставив українському бранцю провокативні запитання, обзивав заручника та українських журналістів, які висвітлювали звільнення.

Перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України у тристоронній контактній групі щодо Донбасу в Мінську Ірина Геращенко, яка була присутня під час обміну заручників, розцінює дії Грема Філліпса як провокацію, спрямовану на зрив обміну.

Вона попросила операторів і журналістів, які були свідками події, а також телеканали, які вони представляють, передати їй відеозаписи дій Грема Філліпса. Народна депутатка хоче показати ці відео учасникам конференції Комітету ПАРЄ з питань свободи слова, що проходитиме в Києві 19 вересня. Пані Геращенко також закликала українську та міжнародну медіаспільноту відреагувати на знущання російського пропагандиста, який називає себе журналістом, над українським бранцем.

Громадянин Великої Британії Грем Філліпс знімає свої сюжети переважно на територіях ОРДЛО і викладає у власному відеоблозі на YouTube. Раніше він працював позаштатним кореспондентом російського телеканалу Russia Тoday. У 2014 році він був депортований з України із забороною в'їзду на три роки.

На фото – Грем Філліпс

Фото: Facebook Ірини Геращенко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2123
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду