«Вороги преси – 2016»: ІМІ та НМПУ назвали імена лідерів антирейтингу

«Вороги преси – 2016»: ІМІ та НМПУ назвали імена лідерів антирейтингу

6 Червня 2016
3016

«Вороги преси – 2016»: ІМІ та НМПУ назвали імена лідерів антирейтингу

3016
6 червня, у День журналіста, Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка України оголосили імена фігурантів щорічного антирейтингу «Вороги преси».
«Вороги преси – 2016»: ІМІ та НМПУ назвали імена лідерів антирейтингу
«Вороги преси – 2016»: ІМІ та НМПУ назвали імена лідерів антирейтингу

Упродовж квітня працівники мас-медіа подавали кандидатури посадовців, які за останній рік порушували право на свободу слова та перешкоджали діяльності журналістів.

Серед запропонованих претендентів було сформовано топ-20 антирейтингу «Ворогів преси», які найчастіше та найгрубіше порушували права журналістів. Понад 30 експертів медіагалузі анонімно голосували за претендентів.

За результатом експертного голосування, перше місце в антирейтингу посіла так звана «прокурор» Криму Наталія Поклонська – за системний тиск і переслідування журналістів в окупованому Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання слів «Меджліс» і «Меджліс кримськотатарського народу»в медіа і т. д.

Друге місце посів екс-генеральний прокурор України Віктор Шокін, який був номінований до антирейтингу за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (у т. ч. побиттів на Майдані).

Третє місце розділили олігархи і медіавласники: Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ (за цензуру і джинсу в ЗМІ своїх холдингів), а також народний депутат Антон Геращенко (за підтримку публікації особистих даних журналістів на сайті «Миротворец»).

До десятки претендентів увійшли:

1. Наталія Поклонська – за системний тиск і переслідування журналістів в окупованому Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання слів «Меджліс» і «Меджліс кримськотатарського народу» в медіа і т. д.

2. Віктор Шокін – за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (у т. ч. побиттів на Майдані).

3. Рінат Ахметов – за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником; Дмитро Фірташ – за перетворення новинної служби каналу «Інтер» на піар-службу «Опозиційного блоку», корпоративну джинсу інтересів власників, проросійську пропаганду в розважально-серіальному контенті; а також Антон Геращенко – за підтримки публікації особистих даних журналістів під соусом «співпраці з терористами» на сайті «Миротворець», завуальовані заклики ввести цензуру в медіа (однакова кількість балів).

4. Ігор Коломойський – за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.

5. Сергій Курченко – за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.

6. Віталій Богданов, голова фракції УКРОП у Херсонській міській раді – за недопуск із застосуванням фізичної сили невигідних журналістів на засідання комісій Херсонської міськради, таку ж поведінку з журналістами допускає і серед інших депутатів його фракції.

7. Віталій Гончаров в. о. начальника управління Національної поліції України у Миколаївській області – за бездіяльність правоохоронних органів у справах перешкоджання журналістам у Миколаєві.

8. Ігор Палиця голова Волинської обласної ради – за незаконні обшуки журналістів під час сесії облради.

9. Костянтин Бриль голова Запорізької ОДА – за використання ЗМІ у війнах з опонентами, створення інформаційних кампаній проти нелояльних медіа.

10. Ірина Єлізарова, начальник відділу звернень апарату Вінницької міської ради та її виконкому – за приховування імен людей у опублікованих рішеннях сесій та виконкому, які отримали бюджетні кошти, покриваючись нібито конфіденційністю цих даних; а також Олександр Санжаров, заступник міського голови Дніпропетровська – за те, що він як керівник апарату міської ради створив умови, що перешкоджають доступу до інформації. Реагування на запити ЗМІ стало ще більш забюрократизованим, а в запитах на публічну інформацію стали бачити звернення громадян і затягувати надання інформації.

Нагадаємо, премія «Вороги преси» щорічно вручається десятьом українським чиновникам, депутатам, бізнесменам тощо, які, на думку журналістів та медійних експертів, діяли проти свободи слова. У 2015 році за результатом експертного голосування перше місце в антирейтингу розділили екс-генеральний прокурор України Віталій Ярема та олігарх і медіавласник Ігор Коломойський.

Тим часом Національна спілка журналістів України 3 травня 2016 року, у Всесвітній день свободи преси, оприлюднила Рейтинг ворогів реформування преси - прізвища посадовців, які протидіють виконанню закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» для привернення уваги до цих фактів журналістської спільноти та Президента України, прем'єр-міністра України, правоохоронних органів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3016
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду