Шустер, Лещенко і Саакашвілі створили Комітет порятунку свободи слова

Шустер, Лещенко і Саакашвілі створили Комітет порятунку свободи слова

28 Квітня 2016
5975

Шустер, Лещенко і Саакашвілі створили Комітет порятунку свободи слова

5975
Савік Шустер створив Комітет порятунку свободи слова в Україні. Про це йдеться у відповідній заяві, в якій також сказано, що, крім телеведучого, комітет підтримали Сергій Лещенко, Михеїл Саакашвілі та «десятки представників медіа і громадянського суспільства»
Шустер, Лещенко і Саакашвілі створили Комітет порятунку свободи слова
Шустер, Лещенко і Саакашвілі створили Комітет порятунку свободи слова

Причину створення комітету його ініціатори пояснюють відкликанням дозволу на роботу в Україні Савіка Шустера.

«Ми переконані, що саме ця ситуація – не просто тривожний знак для усієї медіаспільноти, це вирішальний Рубікон для кожного із нас, що може стати точкою неповернення, після перетинання якої влада остаточно втратить довіру суспільства, та найгірше – постреволюційна Україна перетвориться на країну страху, утиску, і мовчазної згоди із злочинами.

Щоб не допустити цього, сьогодні ми створюємо Комітет порятунку свободи слова України, куди входять журналісти, громадські та державні діячі, народні депутати, для яких демократичні цінності – не просто красиві гасла», - йдеться в заяві.

На ранок 29 квітня активісти призначили прес-конференцію.

«Детектор медіа» публікує текст їхньої заяви повністю:

«Заява щодо створення Комітету порятунку свободи слова в Україні як відповідь на систематичні випадки тиску на журналістів і вільні медіа

Свобода слова, свобода думки – одна із фундаментальних європейських демократичних цінностей. Тиск влади на журналістів, на вільні медіа та інформаційні майданчикивияв авторитаризму і наближення країни до диктатури. Саме це, на жаль, ми сьогодні спостерігаємо в Україні.

Про це свідчать численні факти порушення прав журналістів, які набирають систематичного характеру. На це звертають увагу і міжнародні експерти, коли виділяють нам 107-місце між африканськими країнами та тоталітарними режимами у світовому рейтингу свободи слова.

Яскравий приклад утисків свободи слова ми отримали і цього тижня. ДФС та Служба зайнятості України, керована, без сумніву, «згори», грубо маніпулюючи законодавством, заборонили працювати в Україні телеведучому Савіку Шустеру, який ще понад 10 років тому створив справді вільний майданчик для дискусій і висловлення думок.

Ми переконані, що саме ця ситуація – не просто тривожний знак для усієї медіаспільноти, це вирішальний Рубікон для кожного із нас, що може стати точкою неповернення, після перетинання якої влада остаточно втратить довіру суспільства, та найгірше – постреволюційна Україна перетвориться на країну страху, утиску, і мовчазної згоди із злочинами.

Щоб не допустити цього, сьогодні ми створюємо Комітет порятунку свободи слова України, куди входять журналісти, громадські та державні діячі, народні депутати, для яких демократичні цінності – не просто красиві гасла.

Передусім ми апелюємо до влади та вимагаємо від перших осіб держави – Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та Спікера ВРУ Андрія Парубія вжити всіх можливих заходів, щоб припинити тиск на канал 3S.tv Савіка Шустера, відновити його законні права на роботу. Окрім того, вимагаємо нарешті в цілому відреагувати на справді катастрофічну ситуацію зі свободою слова в Україні, що наближає нас не до ЄС, а до країн із чинною тиранією і диктатурою. У вільній, Європейській країні, якою, на наше переконання повинна бути Україна, немає місця утискам і перешкоджанню роботи журналістам.

Також ми закликає громадськість, представників медіа консолідувати зусилля для захисту права кожного із нас казати правду, навіть якщо ця правда не подобається владі. Адже якщо ми змовчимо сьогодні, то вже завтра на місці Савіка Шустера може опинитися кожен, хто відкрито висловлює свою думку та чи навіть просто добре виконує свою роботу».

Нагадаємо, 25 квітня увечері «Детектор медіа» з посиланням на своє джерело в правоохоронних органах повідомив, що Київський міський центр зайнятості анулював Савіку Шустеру дозвіл на роботу в Україні.

26 квітня директор юридичного департаменту телеканалу 3s.tv Тетяна Кармазіна підтвердила цю інформацію. За її словами, ще 31 березня 2016 року Київський міський центр зайнятості видав Савіку Шустеру дозвіл на працевлаштування в Україні, але тепер скасував його. Вона уточнила, що Савік Шустер у тому числі є фізичною особою – підприємцем (ФОП), тож, на її думку, може працювати як ФОП, але матиме обмеження (180 днів) щодо строку перебування в Україні.

Під час відвідування Савіком Шустером Київського міського центру зайнятості 26 квітня стало відомо, що дозвіл на роботу в Україні Савіку Шустеру анульовано через нібито недостовірну, на думку чиновників, довідку про відсутність судимості. Із зачитаних документів стало відомо, що Савіку Шустеру анульовано дозвіл на роботу в Україні на посаді генерального директора ТОВ «Савік Шустер студія» – телевізійного продакшну, який виробляє суспільно-політичне шоу «Шустер live», що виходить на телеканалі Савіка Шустера 3s.tv. А також, що судимістю чиновники вважають відкрите проти Савіка Шустера Державною фіскальною службою кримінальне провадження на суму 13 млн грн.

Директор юридичного департаменту телеканалу Савіка Шустера 3s.tv Тетяна Кармазіна повідомила «Детектору медіа», що Савік Шустер не є фігурантом кримінальних проваджень (провадження відкрито за фактом, а не проти особи) і центр зайнятості не мав підстав анульовувати його дозвіл на роботу в Україні.

Сам Савік Шустер заявив журналістам, що планує й далі працювати в Україні попри анулювання дозволу на працевлаштування. Вже після перемовин з Київським міським центром зайнятості та Мінсоцполітики, ведучий оголосивголодування до вирішення справи.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що зустрінеться з міністром соціальної політики Андрієм Ревою щодо ситуації з анулюванням дозволу на роботу в Україні Савіка Шустера.

Свою стурбованість забороною на роботу Савіку Шустеру в Українівисловила представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

Президент Петро Порошенко у своїй заяві повідомив, що сподівається на скоріше вирішення «інциденту» із Савіком Шустером.

Тим часом Державна фіскальна служба України роз’яснила суть своїх претензій до Савіка Шустера та заявила, що планує провести податкову перевірку телеведучого. ДФС звинувачує пана ШУстера в не поданні декларації про отриманий у 2008 році кредит у розмірі 1,34 млн євро, в ухиленні від сплати податку з доходів фізичних осіб на суму понад 2,1 млн грн. А посадовців ТОВ «Савік Шустер студія», генеральним директором якої є Савік Шустер, ДФС звинувачує в заниженні податку на додану вартість на загальну суму 1,99 млн грн за рахунок заниження вартості телепрограми «Шустер live» у 2012-2014 роках.

У п’ятницю, 29 квітня 2016 року, програму «Шустер Live» транслюватиме телеканал NewsOne. У коментарі «Детектору медіа» на каналі повідомили, що мова йде про ретрансляцію одного випуску: «З метою інформування глядачів про ситуацію з журналістом Савіком Шустером NewsOne TV та ТОВ "Телерадіокомпанія "Всесвітня інформаційна служба" (телеканал 3s.tv) домовилися про трансляцію п'ятничного випуску "Шустер Live" і на каналі NewsOne о 22:00».

Савік Шустер у коментарі «Детектору медіа» підтвердив, що він не переходить на телеканал NewsOne. Мова про один випуск ток-шоу «Шустер Live», який транслюватиметься на NewsOne 29 квітня з запізненням в 1,5 години - о 22:00. За розкладом він, як завжди, вийде на телеканалі 3s.tv.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5975
Читайте також
12.11.2016 11:00
Борис Бахтєєв
, для «Детектора медіа»
3 009
29.04.2016 10:30
Олександр Михельсон
3 769
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду