Рада захисту журналістів та свободи слова присвятить окреме засідання порушенням в Криму

Рада захисту журналістів та свободи слова присвятить окреме засідання порушенням в Криму

25 Квітня 2016
1481
25 Квітня 2016
16:38

Рада захисту журналістів та свободи слова присвятить окреме засідання порушенням в Криму

1481
Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні, що створена при Адміністрації Президента, вирішила в травні, до Дня депортації кримських татар присвятити окреме засідання порушенням свободи слова та прав журналістів в окупованому Росією Криму.
Рада захисту журналістів та свободи слова присвятить окреме засідання порушенням в Криму
Рада захисту журналістів та свободи слова присвятить окреме засідання порушенням в Криму

Про це члени ради домовилися на черговому засіданні 25 квітня. Ініціатором розгляду цього питання виступив член Нацради Сергій Костинський, який зазначив, що останнім часом російське ФСБ дуже пильно стежить за діяльністю незалежних журналістів у Криму і є велика вірогідність, що вони можуть потрапити за ґрати. «Проти цих журналістів порушуються кримінальні справи. Про них мають говорити не тільки в Україні, а й за кордоном», – сказав він.

Лунали пропозиції учасників засідання, що треба просити наших колег за кордоном вимагати посилення санкцій проти Росії.

Виконавчий директор Інститут масової Інформації (ІМІ) Оксана Романюк запропонувала не тільки провести окреме засідання Ради захисту журналістів по Криму, а й запросити на нього представників міжнародних організаці: ООН, ОБСЄ, дипломатів та інших, і донести до їх відома інформацію про цю ситуацію.

«Сім журналістів обшукали в Криму, вилучили в них комп’ютери, але частина з них публічно визнала, що вони є працівниками “Радіо Свобода”, інші ні. Наскільки я знаю, як мінімум чотири міжнародні організації зробили з цього приводу заяви, але ми повинні це питання розглянути окремо», – сказала вона.

Члени ради вирішили, що провести таке засідання у переддень Дня депортації кримських татар, яке відзначається щороку 18 травня. «Зараз на порядку денному в Європі стоїть питання зняття санкцій, а ми покажемо що це робити зарано, пояснюючи їм, що навпаки їх ще треба посилити», – сказав співголова ради прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Сьогодні, 25 квітня, представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович у відповідь на заклик Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) створити спеціальну місію з вивчення ситуації з правами журналістів в окупованому Росією Криму заявила, що вже працює над цим, і найближчим часом відвідає Україну.

Нагадаємо, 23 лютого 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про Раду з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова», співголовами якої стали заступник голови Адміністрації Президента Андрій Таранов та прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1481
Читайте також
09.05.2016 10:55
Александр Владимиров, для Lb.ua
1 311
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду