Поліція заявляє, що розслідування погроз і нападу на журналістів-розслідувачів «1+1 медіа» продовжується і знаходиться на контролі в МВС

Поліція заявляє, що розслідування погроз і нападу на журналістів-розслідувачів «1+1 медіа» продовжується і знаходиться на контролі в МВС

7 Квітня 2016
2068

Поліція заявляє, що розслідування погроз і нападу на журналістів-розслідувачів «1+1 медіа» продовжується і знаходиться на контролі в МВС

2068
Головне управління Національної поліції у місті Києві заявляє про продовження слідчої перевірки за заявою про напад на журналістів програми «Секретні матеріали» каналу «2+2» і відкриття кримінального провадження за ч. 1 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України за заявою щодо погроз та тиску, що здійснюється на креативного продюсера програми «Гроші» і шеф-редактора проектів журналістських розслідувань каналу «1+1» Олександра Дубінського.
Поліція заявляє, що розслідування погроз і нападу на журналістів-розслідувачів «1+1 медіа» продовжується і знаходиться на контролі в МВС
Поліція заявляє, що розслідування погроз і нападу на журналістів-розслідувачів «1+1 медіа» продовжується і знаходиться на контролі в МВС

Про це йдеться в інформації Відділу комунікації Головного управління Національної поліції у місті Києві, яку було оприлюднено у відповідь на запит «Детектора медіа».

Водночас ГУ Нацполіції заявляє, що заява групи «1+1 медіа» про втрату правоохоронними органами заяви журналістів про переслідування та напад не відповідає дійсності.

Нагадаємо,  4 квітня керівництво «1+1 медіа» заявило про своє занепокоєння щодо погроз та тиску, що здійснюється на креативного продюсера програми «Гроші» і шеф-редактора низки проектів журналістських розслідувань каналу Олександра Дубінського.

Крім цього  «1+1 медіа» заявляє, що редакція проекту «Секретні матеріали» стала об'єктом стеження, а потім і фізичного нападу. 1 квітня протягом дня три автомобілі зовнішнього спостереження знаходились під офісом редакції.  Коли, переконавшись в стеженні, журналісти запитали людей з автівок, що вони тут роблять, ті одразу поїхали. Їх напарник, який в цей час був на вулиці, кинувся бігти. При спробі його зупинити, щоб поговорити - погрожував, а потім наніс удар металевим предметом по обличчю журналіста «1+1» Ярослава Бугакова. Після цього нападник втік.

7 квітня група «1+1 медіа» заявила, що правоохоронні органи повідомили про втрату заяви журналістів програми «Секретні матеріали» про переслідування та напад.

«Повідомляємо, що кореспондент телеканалу звернувся до Оболонського управління поліції Києва з повідомленням про правопорушення, вчинене 1 квітня 2016 року стосовно нього та його колеги. Ця заява зареєстрована у Журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчиненні кримінальні правопорушення та інші події Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві.

До цього часу під постійним контролем керівництва управління проводилася дослідча перевірка та збиралися матеріали. Вони в жодному разі не втрачені й не «загублені» та перебувають на контролі у Міністерстві внутрішніх справ України», - повідомляє Головне управління Національної поліції у Києві.

ГУ НП також інформує, що наприкінці березня до Солом’янського управління поліції Києва надійшла заява продюсера цього ж проекту щодо погроз на його адресу та перешкоджання професійній діяльності. «Оскільки правопорушення мало місце на вулиці Сагайдачного, як передбачено законодавством, матеріали передали по територіальності до Подільського УП. Наразі відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. Триває слідство», - повідомляють правоохоронці.

Відділ комунікації Головного управління Національної поліції у місті Києві закликав колег журналістів виважено підходити до поширення інформації, «яка, інколи, не зовсім відповідає дійсності».

«У вищезазначеному випадку журналісти не до кінця розібравшись у ситуації, та, зробивши невірні висновки з отриманих відомостей, підготували та поширили інформацію, яка не відповідає дійсності та вводить в оману громадян щодо оцінки роботи працівників поліції.

У свою чергу, столична поліція та безпосередньо відділ комунікації намагається якомога швидше надавати відповіді на інформаційні запити представників мас-медіа, в тому числі в усному – телефонному режимі. Однак, у даному випадку, жодного звернення до відділу комунікації, в тому числі і офіційно, не надходило», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «1+1 медіа» заявляє, що 1 квітня журналісти програми Ярослав Бугаков та Володимир Сіляков подали заяву до поліції про переслідування та напад на них. Як йдеться у повідомленні, журналісти були викликані «на бесіду» з представниками правоохоронних органів, під час якої їх запевнили, що підозри щодо можливої причетності невідомих чоловіків, які стежили за журналістами та скоїли на них напад, до силових структур, не відповідають дійсності.

Журналісти також стверджують, що їм стало зрозуміло, що, незважаючи на надану повну інформацію та підтверджуючі фото- і відеоматеріали, а також публічну заяву в ефірі телеканалу «2+2», співробітники ГУ МВС не здійснили жодних дій з ідентифікації та пошуку підозрюваних у скоєнні нападу.

На фото - авто, яке начебто стежило за журналістами, і травмований журналіст

Фото: «1+1 медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2068
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду