Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)

Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)

3 Березня 2016
1720

Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)

1720
Луганську журналістку Марію Варфоломеєву, яку сьогодні, 3 березня, було звільнено з полону «ЛНР», везуть до Києва у реабілітаційний центр «Феофанія».
Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)
Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)

Про це повідомляє «Громадське ТБ».

За словами Уповноваженої представника президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірини Геращенко, Марія Варфоломєєва потребує реабілітації. З цією метою її наразі везуть до Києва.

В коментарі журналістам «Громадського ТБ» Марія Варфоломеєва розповіла, що півроку знаходилась в одиночній камері.

Журналістку обміняли на двох полонених: жінку, ім’я якої поки що не розголошується, і 20-річного громадянина РФ Івана Горбунова з Краснодарського краю. Його було засуджено на 11 років тюремного ув'язнення, а Петро Порошенко його помилував, що дало можливість обміняти його на Марію Варфоломеєву. На території України він перебував з вересня 2014 року, воював на боці так званої «ДНР». В коментарі журналістам «Громадського ТБ» він заявив, що своєї провини не визнає.

Видання «Інформатор» повідомило, що прізвище іншої громадянки, яку обміняли на журналістку, - Ольга Литовченко.

Сайт також пише, що обстежитись у «Феофанії» Марії Варфоломеєвій запропонував Петро Порошенко.

На питання журналістів щодо планів звільнена журналістка відповіла, що не знає, тому що відвикла в полоні від мирного життя.

Нагадаємо, сьогодні, 3 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну й військового. Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко та запросив у Київ. «Щойно особисто зателефонував Марії Варфоломеєвій. Багато довелося зробити, щоб звільнити її. Дякую Ірині Геращенко та всім, хто допоміг», - написав він.

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

Фото: Twitter Павла Пеньонжека

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1720
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду