detector.media
03.03.2016 14:43
Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)
Звільнену з полону Марію Варфоломеєву везуть у київську лікарню (ДОПОВНЕНО)
Луганську журналістку Марію Варфоломеєву, яку сьогодні, 3 березня, було звільнено з полону «ЛНР», везуть до Києва у реабілітаційний центр «Феофанія».

Про це повідомляє «Громадське ТБ».

За словами Уповноваженої представника президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірини Геращенко, Марія Варфоломєєва потребує реабілітації. З цією метою її наразі везуть до Києва.

В коментарі журналістам «Громадського ТБ» Марія Варфоломеєва розповіла, що півроку знаходилась в одиночній камері.

Журналістку обміняли на двох полонених: жінку, ім’я якої поки що не розголошується, і 20-річного громадянина РФ Івана Горбунова з Краснодарського краю. Його було засуджено на 11 років тюремного ув'язнення, а Петро Порошенко його помилував, що дало можливість обміняти його на Марію Варфоломеєву. На території України він перебував з вересня 2014 року, воював на боці так званої «ДНР». В коментарі журналістам «Громадського ТБ» він заявив, що своєї провини не визнає.

Видання «Інформатор» повідомило, що прізвище іншої громадянки, яку обміняли на журналістку, - Ольга Литовченко.

Сайт також пише, що обстежитись у «Феофанії» Марії Варфоломеєвій запропонував Петро Порошенко.

На питання журналістів щодо планів звільнена журналістка відповіла, що не знає, тому що відвикла в полоні від мирного життя.

Нагадаємо, сьогодні, 3 березня, Президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення з полону «ЛНР» луганської журналістки Марії Варфоломеєвої.

Марію Варфоломєєву обміняли на двох осіб - цивільну й військового. Одразу після звільнення журналістки їй зателефонував Петро Порошенко та запросив у Київ. «Щойно особисто зателефонував Марії Варфоломеєвій. Багато довелося зробити, щоб звільнити її. Дякую Ірині Геращенко та всім, хто допоміг», - написав він.

У полоні бойовиків «ЛНР» луганська журналістка Марія Варфоломєєва перебувала більше року. 9 січня 2015 року її затримали  бойовики «ЛНР» під час фотографування житлових будинків на одній з вулиць Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа» та була фіксеркою для центральних телеканалів.

26 лютого 2016 року Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, представник України у гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко повідомила  про позитивні зрушення у перемовинах щодо першочергового звільнення з полону «ДНР»-«ЛНР» жінок і важкохворих.

Того ж дня звільнені з полону українці розповіли про поганий стан здоров’я журналістки Марії Варфоломеєвої.

Фото: Twitter Павла Пеньонжека

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY