Автор «100 днів полону» стверджує, що на Донбасі загинуло більше людей, ніж фіксує ООН

Автор «100 днів полону» стверджує, що на Донбасі загинуло більше людей, ніж фіксує ООН

3 Березня 2016
1736

Автор «100 днів полону» стверджує, що на Донбасі загинуло більше людей, ніж фіксує ООН

1736
Правозахисник із Черкас Валерій Макеєв, який провів понад три місяці в заручниках «ЛНР», заявляє, що дані, які наводить ООН щодо загиблих під час війни на Донбасі, не відповідають дійсності і можуть бути з часом збільшені. Минулого року він написав книгу «100 днів полону» про перебування в полоні «ЛНР» разом з харківським журналістом Романом Черемським.
Автор «100 днів полону» стверджує, що на Донбасі загинуло більше людей, ніж фіксує ООН
Автор «100 днів полону» стверджує, що на Донбасі загинуло більше людей, ніж фіксує ООН

2 лютого Валерій Макеєв презентував свою книжку «100 днів полону» у Тернополі. Захід відбувся за підтримки Національної спілки журналістів України (НСЖУ), у ньому взяв участь перший секретар Спілки Сергій Томіленко, повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Що таке методи Середньовіччя, можна там відчути. Фраза «На расстрел» там як «добрий день». Потрапити в підвал можна за будь-що. ООН оприлюднила, що там загинуло 7 тисяч, але думаю, справді цифра ще з одним нулем. Бо з того боку людей ніхто не записував, хто і куди зник», - заявив правозахисник.

Водночас Валерій Макеєв сказав, що його книжка не є документальною, і закликає відмовитися він помсти за своєні злочини. «Як казав мій знайомий, це «добрая книга о злой войне». Маємо відійти від заклику, який нав`язувався десятиріччями – «не забудем, не простим»… В мене теж спочатку була злість, але в певний момент жадоба помсти пропала. В полоні немає невіруючої людини. Там навіть ті, хто ніколи не молився, не знав жодної молитви, просили помолитися, аби почути ці слова…», – розповів правозахисник.

Автор каже, що його книжка добре впливає на росіян, які перечитавши «100 днів полону» здивовано перепитують, навіщо їм так бреше кремлівське телебачення.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко нагадав, що понад 80 журналістів були взяті у полон бойовиками на сході України за 2014-2015 роки. Більше 30 працівників медіа затримувалися на термін понад два дні. За словами першого секретаря НСЖУ, звільнення полонених журналістів протягом усього часу військових подій на Сході є пріоритетом у роботі Спілки. Зокрема, у рамках Діалогу українських і російських медіаорганізацій, було прийнято заяви щодо звільнення полонених, які відіграли свою роль у тому, що Валерій Макеєв і Роман Черемський вийшли на волю. Нині, за його словами, НСЖУ докладає зусиль, аби домогтися звільнення Марії Варфоломеєвої, яка понад рік перебуває у полоні «ЛНР».

Нагадаємо, харківський громадський діяч, засновник і журналіст часопису «Український простір» Роман Черемський перебував у полоні з 15 серпня 2014 року. На блокпосту в зоні АТО його разом із черкаським правозахисником Валерієм Макеєвим і знімальною групою телеканалу «112 Україна» - корреспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - затримали бойовики «ЛНР». Валерій Макеєв вийшов на свободу 23 листопада, а Роман Черемський - 27 грудня.

У липні минулого року Валерій Макеєв випустив книгу «100 днів полону» про перебування в полоні терористів «ЛНР» разом з харківським журналістом Романом Черемським. Книга вийшла в черкаському видавництві «Брама Україна» (видавець - Олександр Третяков) накладом 4 тис. примірників. Її надруковано коштом спонсорів і благодійників.

Роман Черемський, який пробув у полоні «ЛНР» 133 дні, на презентації книги наголосив, що терористи, які контролюють ситуацію у так званих «ЛНР» і «ДНР», розглядають журналістів винятково як солдатів ідеологічного фронту, тому українські журналістів на окупованих територіях частіше за все чекає полон та жорстоке поводження.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1736
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду