Народні депутати вимагають анулювати ліцензію «Зеонбуду» і встановити його власників

Народні депутати вимагають анулювати ліцензію «Зеонбуду» і встановити його власників

8 Жовтня 2015
2540

Народні депутати вимагають анулювати ліцензію «Зеонбуду» і встановити його власників

2540
Народні депутати вимагають анулювати ліцензію «Зеонбуду» і встановити його власників
Народні депутати вимагають анулювати ліцензію «Зеонбуду» і встановити його власників

Народні депутати, члени депутатського об'єднання «Депутатський контроль», вимагають анулювати ліцензію монополіста цифрового телебачення «Зеонбуд», який, на їхнє переконання, використовує своє становище для незаконного збагачення та створює загрозу безпеці України. Про це йдеться у зверненні членів «Депутатського контролю» Максима Полякова, Віктора Романюка, Геннадія Кривошеї («Народний фронт»), Тараса Юрика («Блок Петра Порошенка») та Дениса Силантьєва (Радикальна партія Олега Ляшка) до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, повідомляє прес-служба депутатського об'єднання.

 

«Зеонбуд» використовує ситуацію для незаконного отримання надприбутків за рахунок телекомпаній та споживачів, встановлюючи завищені в 4-5 разів тарифи та маніпулюючи погрозами відключення низки телеканалів», - заявив член «Депутатського контролю» Тарас Юрик («Блок Петра Порошенка»).

 

На переконання депутатів, компанія також не виконала ліцензійних зобов'язань, зокрема не забезпечила доступ 95% громадян до цифрового телебачення.

 

Парламентарі також звернули увагу правоохоронних органів і на непрозорість структури власності «Зеонбуду». «Цим українським провайдером насправді володіє кіпрська офшорна компанія "Планбрідж лімітед". За інформацією, за нею стоїть "Сім'я" Віктора Януковича. - зазначає співголова «Депутатського контролю», народний депутат (Радикальна партія Олега Ляшка) Денис Силантьєв. - Це пряма загроза інформаційній безпеці України. Одним натисканням кнопки оточення екс-президента може, до прикладу, відключити у певному регіоні всі українські канали. Це робить нашу державу беззахисною перед інформаційними атаками».

 

«Депутатський контроль» просить СБУ перевірити наведені факти зловживань і вжити відповідних заходів у межах повноважень, зокрема встановити реальних власників «Зеонбуду». Нацраду депутати просять вжити заходів щодо анулювання ліцензій «Зеонбуду» і провести повторний конкурс серед провайдерів.

 

 

 

 


 

 


 

Як писала «Детектор медіа», наприкінці вересня правоохоронні органи розпочали перевірку заяви Незалежної асоціації телерадіомовників про вчинення попереднім складом Нацради під час ліцензування ТОВ «Зеонбуд» кримінального правопорушення, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем».

 

Нагадаємо, що в липні голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв повідомив, що парламентські комітети з питань запобігання і протидії корупції, з питань інформатизації та зв'язку та з питань свободи слова та інформаційної політики планують провести спільне засідання, присвячене переходу на цифрового телебачення, а також попереднім рішенням Нацради щодо ліцензування «Зеонбуду» і конкурсам на місця в цифрових мультиплексах.

 

Однак поки що заплановано тільки комітетські слухання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на тему: «Впровадження ефірного наземного цифрового телевізійного мовлення в Україні: виклики і проблеми інформаційної безпеки». Вони відбудуться 11 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2540
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду