Прокуратура та міліція перевірять можливі зловживання Нацрадою під час ліцензування «Зеонбуду»

Прокуратура та міліція перевірять можливі зловживання Нацрадою під час ліцензування «Зеонбуду»

7 Жовтня 2015
2412

Прокуратура та міліція перевірять можливі зловживання Нацрадою під час ліцензування «Зеонбуду»

2412
Прокуратура та міліція перевірять можливі зловживання Нацрадою під час ліцензування «Зеонбуду»
Прокуратура та міліція перевірять можливі зловживання Нацрадою під час ліцензування «Зеонбуду»

Правоохоронні органи розпочали перевірку заяви Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) про вчинення попереднім складом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення під час ліцензування ТОВ «Зеонбуд» кримінального правопорушення, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем». Про це «Детектор медіа» стало відомо з власних джерел.

 

Наприкінці вересня прокуратура Шевченківського району міста Києва скерувала до Шевченківського районного управління міліції заяву НАМ для перевірки. Керівник Центру адвокації та лобіювання НАМ Ольга Большакова підтвердила «Детектор медіа», що міліція вже розпочала перевірку. «Ми не були впевнені, що буде якась реакція на заяву, і нам було приємно побачити, що правоохоронні органи готові працювати», - зауважила вона.

 

У своїй заяві НАМ просив прокуратуру розпочати досудове розслідування за фактом зловживання колишніми членами Нацради службовим становищем з метою монополізації ринку програмних послуг цифрового наземного (ефірного) багатоканального телебачення України та створення умов для зловживання ТОВ «Зеонбуд» монопольним становищем на цьому ринку.

 

На думку НАМ, 8 грудня 2010 року Нацрада в попередньому складі прийняла низку рішень, що суперечать законодавству України та спрямовані на забезпечення монопольного становища ТОВ «Зеонбуд».

 

Зокрема, рішенням № 1722 від 8.12.2010 Нацрада відмовила ТОВ «Телерадіокомпанія "Мобільний канал"» у видачі ліцензії провайдера багатоканальних ефірних телемереж (мультиплексів) МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5, а рішеннями № 1723, 1724, 1725, 1726 та 1727 від 8.12.2010 вирішила видати ліцензії провайдера чотирьох мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

 

На думку НАМ, ці рішення суперечать закону «Про телебачення і радіомовлення» і закону «Про радіочастотний ресурс України», оскільки:

- Нацрада не має повноважень щодо ліцензування провайдерів багатоканальних ефірних телемереж, оскільки стаття 40 закону «Ліцензування провайдерів програмної послуги» поширюється виключно на провайдерів багатоканальних кабельних телемереж;

- закон не надає Нацраді повноважень щодо відмови у видачі ліцензії провайдера, оскільки таке ліцензування відбувається за реєстраційним принципом;

- Нацрада надала в користування ТОВ «Зеонбуд» радіочастотний ресурс на підставі ліцензій провайдера, тоді як користування радіочастотним ресурсом здійснюється на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом, ліцензій на мовлення або дозволів на експлуатацію.

 

Також НАМ інформує в заяві, що в Україні передбачається створення восьми мультиплексів, а радіочастотний ресурс для створення чотирьох з них (50%) належить ТОВ «Зеонбуд», тобто з 8 грудня 2010 року «Зеонбуд» обіймає монопольне становище.

 

Рішенням № 825 від 15.04.2011 Нацрада погодила типові угоди між «Зеонбудом» і телерадіоорганізаціями. Додатком до цих договорів встановлюються тарифи на послуги «Зеонбуду». При цьому всі телерадіоорганізації, які планували продовжити діяльність після відключення аналогового телебачення, були змушені брати участь у конкурсі на отримання ліцензії на вільні місця в мультиплексах і мали попередньо підписати угоди із «Зеонбудом» і письмово поінформувати про це Нацраду.

 

Водночас Нацрада не визначила жодних вимог до якості послуг ТОВ «Зеонбуд».

 

На думку НАМ, колишні члени Нацради прийняли низку рішень, які мають ознаки злочину, передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем», а саме - умисне використання членами Нацради службового становища всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи (забезпечення монопольного становища ТОВ «Зеонбуд», а також створення умов для зловживання ТОВ «Зеонбуд» монопольним становищем). Це, на думку НАМ, завдало істотної шкоди:

1) правам громадян України приймати програми телерадіоорганізацій, які доступні для прийому на території України;

2) державним інтересам у сфері інформаційної безпеки, оскільки на сьогоднішній день створено лише чотири цифрові багатоканальні телемережі, які належать ТОВ «Зеонбуд», а отже, з моменту відключення аналогового сигналу все ефірне телебачення України буде контролюватися ТОВ «Зеонбуд»;

3) інтересам юридичних осіб - телерадіоорганізацій, які оплачують послуги ТОВ «Зеонбуд» за тарифами, які встановлені зі зловживанням монопольним становищем.

 

Нагадаємо, що в липні голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв повідомив, що парламентські комітети з питань запобігання і протидії корупції, з питань інформатизації та зв'язку та з питань свободи слова та інформаційної політики планують провести спільне засідання, присвячене переходу на цифрового телебачення, а також попереднім рішенням Нацради щодо ліцензування «Зеонбуду» і конкурсам на місця в цифрових мультиплексах.

 

Однак поки що заплановано тільки комітетські слухання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на тему: «Впровадження ефірного наземного цифрового телевізійного мовлення в Україні: виклики і проблеми інформаційної безпеки». Вони відбудуться 11 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2412
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду