Генштаб доручив реформувати прес-служби Збройних сил – підсумки круглого столу воєнкорів і військових

Генштаб доручив реформувати прес-служби Збройних сил – підсумки круглого столу воєнкорів і військових

28 Вересня 2015
3684
28 Вересня 2015
18:37

Генштаб доручив реформувати прес-служби Збройних сил – підсумки круглого столу воєнкорів і військових

3684
Генштаб доручив реформувати прес-служби Збройних сил – підсумки круглого столу воєнкорів і військових
Генштаб доручив реформувати прес-служби Збройних сил – підсумки круглого столу воєнкорів і військових

25 вересня начальник Генерального штабу Збройних сил України підписав доручення реформувати прес-служби Збройних сил. Про це повідомив радник начальника Генштабу Руслан Кавацюк на публічному обговоренні роботи журналістів у зоні проведення антитерористичної операції, що відбулося 28 вересня в «Укрінформі» з ініціативи Міністерства інформаційної політики.

 

За його словами, реформувати військові прес-служби доручено групі радників «Політика єдиного голосу» - грантового проекту в рамках «Українського кризового медіацентру», який реалізовується в державних структурах фахівцями у галузі комунікацій.

 

У круглому столі взяли воєнні кореспонденти українських ЗМІ, які працюють у зоні антитерористичної операції, і які влаштували у Facebook флешмоб-протест проти обмежень з боку керівництва штабу АТО на висвітлення і зйомку важливих подій на Донбасі. Зокрема з каналів «24», «Україна», «1+1», «Інтер», ICTV та інших. Основні їхні претензії були не до прес-офіцерів, а до керівництва АТО та секторів.

 

«У нас одна мета - перемогти у цій війні. І коли журналістів виводять у ранг ворога, мені здається, це неправильно. Можливо я вам відкрию таємницю, але проблеми з прес-офіцерами і командирами бригад не існує в природі. Люди, які останнім часом чинять перешкоди в нашій роботі, - це командувачі секторів, насамперед, "Б" і "С", і командуючий АТО», - сказав кореспондент «1+1» Олександр Моторний.

 

 

Олександр Моторний і Руслан Ярмолюк, «1+1»

 

Інші журналісти наголошували на недієвості прес-карти, яка видається для роботи в зоні АТО, зарегульованості обов'язків кореспондентів, які там працюють. Також пролунала пропозиція створити арбітражний орган, який би займався спірними питаннями щодо сюжетів, які знімають медійники в зоні АТО, до якого б входили медіаюристи і юристи Міністерства оборони.

 

На думку Вікторії Бутенко (співпрацює із CNN), на таких дискусіях обов'язково мали б бути присутні головні редактори і випускові редактори каналів, які відповідають за те, що виходить в ефір. Вона запропонувала, аби Міністерство оборони або Міністерство інформаційної політики зробили аналіз сюжетів, і показали, де хороша робота, а де допущено помилки, бо поки що не зрозуміло, за що саме позбавили акредитації знімальну групу каналу «Україна».

 

«Мені дуже шкода, що я не бачу в цій залі багатьох редакторів, випускових редакторів у тому числі. Тому що дуже часто журналіст не встигає змонтувати відео в зоні АТО і надсилає його в редакцію. Потім режисер монтажу не перевіряє плани. Ні він, ні випусковий редактор не пройшли тренінги, не спілкувалися з Міноборони і не в курсі, що не можна видавати в ефір. А за це перепадає журналістам, які працюють у зоні АТО», - сказала пані Бутенко.

 

 

Вікторія Бутенко, CNN, і Михайло Штекель, «Радіо Свобода»

 

Заступник міністра інформполітики Тетяна Попова наголосила на необхідності проведення тренінгів випусковим редакторам, режисерам монтажу українських телеканалів.

 

Представник Міністерства оборони Оксана Гаврилюк повідомила, що на найближчі дні заплановано проведення навчань журналістів із прес-офіцерами. «За місяць ми плануємо навчати близько ста цивільних журналістів, яких тренуватимуть іноземні та українські експерти. Журналісти будуть відбиратися на конкурсній основі, навчання проходитиме на базі одного з військових навчальних центрів. Навчання проходитиме за кількома напрямками, в тому числі, що можна показувати, а що краще не показувати. Також планується низка тренінгів з комбригами і прес-офіцерами, ми працюватимемо над тим, щоб вони були більш відкритими, щоб краще зрозуміли, наскільки журналістська справа є важливою», - зазначила вона.

 

Радник начальника Генштабу Руслан Кавацюк погодився, що рівень проблем з комунікацією в зоні АТО є дуже великим. Відтак, при Міністерстві оборони буде створено робочу групу, до якої ввійдуть військові, представники ЗМІ та медійних громадських організацій. «Нам потрібен діалог і експертиза. Завдання цієї групи не тільки розробити зміни до інструкції, а й створити низку дійових механізмів, які з одного боку дають нам відповіді на ті питання, які ми вже поставили, а з іншого - дадуть інструмент, як вирішувати питання, які виникатимуть й надалі», - зазначив пан Кавацюк.

 

Коментуючи закиди в перешкоджанні журналістам з боку командування АТО і секторів АТО, Руслан Кавацюк пообіцяв донести точку зору журналістів до начальнка Генштабу та особисто поговорити з командуванням зони АТО. «Що я можу гарантувати? По-перше, створення робочої групи, яка встановить як сталі правила взаємодії, так і спосіб вирішення проблем. По-друге, керівництво буде поінформоване, йому буде задано жорсткі запитання, які тут прозвучали. По-третє, мені здається, що комунікації покликані не для того, щоб просто комунікувати, а для того, щоб змінювати стан справ. Рівень завдань дуже високий і не вирішиться за один день. Але за якийсь період ми це зробимо», - запевнив він присутніх.

 

У круглому столі також узяли участь представники громадських організацій «Детектор медіа», Інститут масової інформації, Адміністрації Президента та інших організацій і відомств.

 

Нагадаємо, 25 вересня воєнні кореспонденти українських ЗМІ, які працюють у зоні антитерористичної операції, влаштували у Facebook флешмоб-протест проти обмежень з боку керівництва штабу АТО на висвітлення і зйомку важливих подій на Донбасі. Приводом до флешмобу стало позбавлення акредитації знімальної групи телеканалу «Україна». Свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО вони висловили в публічному зверненні.

 

Міністерство оборони України вирішило створити робочу групу для вирішення низки проблемних питань, які які виникають під час співпраці військових та журналістів у ході роботи в зоні проведення антитерористичної операції.

 

Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов висловив думку, що діяльність журналістів у зоні АТО необхідно чітко нормувати для безпеки українських військових.

 

Воєнний кореспондент «Подробностей» телеканалу «Інтер» Роман Бочкала висловив думку, що висвітлення воєнних дій потребує професійності і представників прес-центру АТО, і журналістів.

 

Тим часом ізраїльський журналіст Шимон Бріман розповів, що журналісти в Ізраїлі знімають армію лише за посередництва і в супроводі прес-служби Армії оборони Ізраїля.

 

«Детектор медіа»

Фото Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3684
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду