Комітет свободи слова попросив громадську раду допомогти доопрацювати проект про рекламу форекс-ділерів

Комітет свободи слова попросив громадську раду допомогти доопрацювати проект про рекламу форекс-ділерів

17 Вересня 2015
1588
17 Вересня 2015
11:29

Комітет свободи слова попросив громадську раду допомогти доопрацювати проект про рекламу форекс-ділерів

1588
Комітет свободи слова попросив громадську раду допомогти доопрацювати проект про рекламу форекс-ділерів
Комітет свободи слова попросив громадську раду допомогти доопрацювати проект про рекламу форекс-ділерів

Комітет свободи слова та інформаційної політики попросив громадську раду при Комітеті доопрацювати проект закону № 2208-а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реклами форекс-ділерів», внесений народними депутатами Сергієм Рудиком, Олександром Опанасенком та Оленою Кондратюк та ін., який підтримав за основу. Таке рішення члени Комітету ухвалили на черговому засіданні 16 вересня.

 

Як писала «Детектор медіа», автори пропонують доповнити статтю закону «Про рекламу» 25-2 «Реклама послуг форекс-дилерів». Згідно з нею, реклама і спонсорування таких послуг дозволяється лише суб'єкту підприємницької діяльності, зареєстрованому на території України, за наявності спеціального дозволу, ліцензії, виданого на території України.

 

«Переважна більшість компаній, які провадять діяльність з надання форекс-послуг на території України і отримують клієнтів завдяки рекламі на території України, не мають відповідних дозволів і ліцензій і не є резидентами України. В свою чергу українські клієнти відправляють на закордонні рахунки таких компаній суми, які за різними оцінками становлять близько 4 мільярдів гривень на рік, з яких не сплачуються податки і які, як правило, не повертаються в Україну», - пояснюють автори законопроекту.

 

До такої реклами висуваються особливі вимоги:

- вміщувати в рекламі послуг форекс-дилерів, знаків для товарів і послуг, під якими здійснюється діяльність форекс-дилерів, а також у спонсорських проявах інформацію про номер дозволу, ліцензії форекс-дилера, дату їх видачі та найменування органу, який їх видав;

- вміщувати в рекламі послуг форекс-дилера, а також знаків для товарів і послуг, під якими здійснюється діяльність форекс-дилерів, тексти попередження такого змісту: «Торгівля в системі форекс є високоризикованою і може призвести до втрати внесених грошових коштів у повному обсязі. До здійснення угод на форекс слід ознайомитися з ризиками, з якими вони пов'язані». При цьому кожному попередженню має бути відведено не менше 15% площі (обсягу) всієї реклами, а колір тексту попередження має бути чорним, а колір фону попередження - білим.

 

Контроль за дотриманням рекламного законодавства щодо реклами послуг форекс-дилерів має здійснювати Національний банк України.

 

Представники НБУ на засіданні Комітету зауважили, що загалом вони не проти врегулювання цього питання, але на їх думку, цей проект потрібно доопрацювати, бо Нацбанк не має функцій контролю підприємств.

 

Громадська рада при Комітеті також ухвалила рішення «Рекомендувати Комітету відхилити законопроект, як такий що не відповідає частині другій статті 8 Закону України  «Про рекламу», розширює перелік контролюючих органів, який встановлено статтею 26 Закону України  «Про рекламу» та вступає у протиріччя з принципом зменшення тиску на бізнес». Тому головуюча на засіданні Комітету перший заступник голови Ольга Червакова запропонувала громадській раді доопрацювати проект разом з його авторами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду