МЗС висловлює протест проти продовження арешту в Росії українського журналіста Станіслава Клиха

МЗС висловлює протест проти продовження арешту в Росії українського журналіста Станіслава Клиха

17 Серпня 2015
3352

МЗС висловлює протест проти продовження арешту в Росії українського журналіста Станіслава Клиха

3352
МЗС висловлює протест проти продовження арешту в Росії українського журналіста Станіслава Клиха
МЗС висловлює протест проти продовження арешту в Росії українського журналіста Станіслава Клиха

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням міського суду міста Єсентуків (Росія) продовжити термін утримання під вартою громадянина України Станіслава Клиха до 21 жовтня. Про це повідомляється на сайті МЗС.

 

У відомстві назвали таке рішення російського суду безпідставним та неправомірним. На думку міністерства, воно є підтвердженням небажання Російської Федерації дотримуватися визначених у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей положень щодо звільнення всіх заручників та осіб, що незаконно утримуються, за принципом «всіх на всіх».

 

«Водночас, незважаючи на отримані ще в минулому році від Міністерства закордонних справ Російської Федерації запевнення, що органами слідства буде забезпечено відвідання арештованого консульськими посадовими особами України, російські компетентні органи продовжують перешкоджати проведенню зустрічей із С.Клихом», - підкреслили в МЗС.

 

Це є грубим порушенням російською стороною як прав громадян України, так і права консульських посадових осіб України на доступ до затриманих громадян своєї держави, передбаченого статтею 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 15 січня 1993 року.

 

«Вимагаємо забезпечити об'єктивний та неупереджений розгляд справи Станіслава Клиха, надання офіційної інформації щодо місця та умов тримання його під вартою і стану здоров'я, негайного допуску консульських посадових осіб України до арештованого відповідно до взятих на себе Російською Федерацією міжнародно-правових зобов'язань, а також притягнення до відповідальності винних у їх порушенні», - додали в міністерстві.

 

У МЗС заявили, що порушення прав громадян України на території РФ набули системного та дискримінаційного характеру, грубо порушуються права консульських посадових осіб України, що їх належну роботу на території Росії. «Діючи у такий спосіб, російська сторона має усвідомлювати, що в цих умовах Україна залишає за собою право застосувати механізми адекватного реагування», - зазначили у відомстві.

 

Як повідомляв сайт tsn.ua, українського журналіста Станіслава Клиха без звинувачень затримали російські правоохоронці в серпні минулого року. Він на кілька днів поїхав до міста Орла (Росія) начебто до своєї дівчини.

 

Нагадаємо, на засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (РФ) у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких у Росії звинувачують в організації терактів у Криму, оголосили перерву до 19 серпня. Режисер повторив свої попередні свідчення про застосування до нього тортур.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3352
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду