Виробник поролону виграв суд у запорізької комунальної газети «Запорізька Січ»

Виробник поролону виграв суд у запорізької комунальної газети «Запорізька Січ»

10 Вересня 2015
2324
10 Вересня 2015
12:37

Виробник поролону виграв суд у запорізької комунальної газети «Запорізька Січ»

2324
Виробник поролону виграв суд у запорізької комунальної газети «Запорізька Січ»
Виробник поролону виграв суд у запорізької комунальної газети «Запорізька Січ»

У Запоріжжі ТОВ «Інтерфом» в судовому порядку зобов'язало комунальне підприємство «Редакція газети Запорозька Січ» спростувати опубліковану інформацію про надлишок крейди в продукції фірми. Відповідне рішення Господарський суд Запорізької області прийняв 31 серпня, повідомляє видання «Наші гроші - Запоріжжя».

 

Згідно матеріалів справи, в червні на сайті газети «Запорізька Січ» було розміщено матеріал «Як самому визначити якість поролону?». В ньому, зокрема вказувалося: «На публічному каналі в YouTube молдавською компанією Bilargo Prim SRL розміщений відеоролик "Крейда в поролоні ", де проводиться порівняльний аналіз поролону цієї компанії, а також поролону виробництва української компанії "Інтерфом". За результатами цього дослідження, в поролоні компанії "Інтерфом" виявлена крейда в кількості 10% від його маси». Окрім цього зазначалося, що в якості наповнювача крейду використовують нечистоплотні компанії.

 

На письмові вимоги спростувати цю інформацію газета «Запорізька Січ» відповіла відмовою. Після цього виробник поролону - компанія «Інтерфом» подала судовий позов.

 

Під час розгляду справи суд послався на дійсні до 2019 року висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, якими підтверджено відповідність поролону виробництва «Інтерфому»  медичним критеріям безпеки. Також компанія надала виробничу  довідку за підписом директора з виробництва та головного технолога фірми, в якій визнавалося використання крейди, але у відсотковій кількості не більше 2,75% від маси, яка «поліпшує фізико-хімічні властивості поролону» і що це відповідає технічним умовам.

 

Водночас, компанія  «Інтерфом» надала суду лист однієї з меблевих фабрик, яка вимагала роз'яснень від фірми на основі опублікованого матеріалу в газеті «Запорізька Січ».

 

Оскільки видання «Запорізька Січ» не проводило власного тестування щодо відповідності продукції компанії державним стандартам, не перевіряло інформацію компанії Bilargo Prim SRL з відеоролика «Крейда в поролоні», суд визнав розміщену інформацію недостовірною. Окрім цього суд зазначив, що газета використала дані ролика молдавської компанії Bilargo Prim SRL - тобто виробника аналогічної продукції, який рекламує свою продукцію. До того ж, як визначив суд, в тексті опублікована рекламна інформація, що Bilargo Prim SRL є єдиним виробником поролону в Молдові з 1997 року, тощо.

 

Таким чином, протягом трьох робочих днів з дати вступу в дію рішення суду комунальна газета «Запорізька Січ» має опублікувати на сайті повідомлення зі спростуванням раніше опублікованої інформації. Матеріальних вимог фірма до комунального підприємства не заявляла.

 

Нагадаємо, 7 квітня мер Запоріжжя Олександр Сін представив нового керівника комунального підприємства «Преса» - 26-річного Артура Гарсляна.  Згідно з резюме на одному із сайтів, до цього молодий чоловік працював у ресторанному бізнесі, був адміністратором s керівником закладів харчування. Попереднім директором КП «Преса» була депутат міської ради Ольга Шевцова. Контракт з нею закінчився 1 квітня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2324
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду