У Харківській правозахисній групі пояснили, чому досі не звільнено з полону «ЛНР» журналістку Марію Варфоломеєву

У Харківській правозахисній групі пояснили, чому досі не звільнено з полону «ЛНР» журналістку Марію Варфоломеєву

4 Вересня 2015
3302

У Харківській правозахисній групі пояснили, чому досі не звільнено з полону «ЛНР» журналістку Марію Варфоломеєву

3302
У Харківській правозахисній групі пояснили, чому досі не звільнено з полону «ЛНР» журналістку Марію Варфоломеєву
У Харківській правозахисній групі пояснили, чому досі не звільнено з полону «ЛНР» журналістку Марію Варфоломеєву

Юрист Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова стверджує, що переговори про звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої (на фото), яка майже дев'ять місяців перебуває в полоні «ЛНР», були зірвані через загибель переговірника з боку бойовиків.  Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на заяву право захисниці в програмі «Донбас. Реалії».

 

«Через колегу Юрія Гукова ми вели перемовини з тією стороною щодо звільнення Марії. Утім, через загибель людини, з якою він спілкувався (колишня дружина Гукова, Ганна Самелюк, речниця одного з лідерів сепаратистського руху на Донбасі - ватажка батальйону «Привид» Олексія Мозгового, яка загинула разом з ним 23 травня 2015 року - ред.), нині ми тільки сподіваємося на різні волонтерські й державні групи, які ведуть переговори. Це дуже складний процес. І безглуздим втручанням можна зруйнувати систему домовленостей щодо обміну, яка вибудовувалася уже за цей час», - сказала юрист.

 

За її словами, цивільних громадян складніше обмінювати, оскільки знайти їм альтернативу для обміну важко. Нині основне завдання - не допустити, щоб Марію Варфоломеєву виключили зі списків обміну.

 

Як сказала Наталія Охотнікова, Харківська правозахисна група робить усе можливе для звільнення журналістки. Інформація щодо її зникнення внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Крім того, за словами правозахисниці, були подані необхідні заяви до Європейського суду з прав людини.

 

Нагадаємо, 9 січня 2015 року Марію Варфоломеєву затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням, у тому числі у прямому ефірі «Громадського ТБ» 23 травня. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа», та була фіксеркою для центральних телеканалів.

 

На початку червня українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої з полону так званої «ЛНР». Відповідну заяву поширили 2 червня рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

 

18 липня в ефірі «Громадського мовлення Донбасу» волонтер групи «Патріот» Гайде Різаєва, яка тривалий час перебувала у полоні , заявила, що сепаратисти готові обміняти луганську журналістку Марію Варфоломеєву, яка більше півроку перебує у полоні в «ЛНР», у форматі «один на один», а не на 4 або 5 чоловік, як говорилося раніше.

 

У відповідь відповіді речниця прес-центру СБУ Олена Гітлянська заявила, що створений при Службі безпеки України Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти разом з громадськими та волонтерськими організаціями вживають всіх можливих заходів для звільнення заручників, в тому числі журналістки Марії Варфоломеєвої. 

 

«Телекритика»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду