На Кіровоградщині журналістка виграла суд за позовом до скандально відомого екс-голови РДА

На Кіровоградщині журналістка виграла суд за позовом до скандально відомого екс-голови РДА

27 Серпня 2015
4145

На Кіровоградщині журналістка виграла суд за позовом до скандально відомого екс-голови РДА

4145
На Кіровоградщині журналістка виграла суд за позовом до скандально відомого екс-голови РДА
На Кіровоградщині журналістка виграла суд за позовом до скандально відомого екс-голови РДА

Заступник голови редакційно-виробничого об'єднання (РВО) «Олександрівщина» Галина Шевченко виграла суд у екс-голови Олександрівської районної держадміністрації (РДА) Сергія Шпирки, якого у минулому році журналісти звинувалити у запровадженні цензури у місцевій газеті «Вперед». Про це повідомляє видання «Depo.Кіровоград».

 

26 серпня Олександрівський районний суд (Кіровоградська область) , керуючись статтями 88, 214, 215 та 218 ЦПК України, виніс рішення у цивільній справі, яка розглядалася майже рік, за позовом заступника головного редактора РВО «Олександрівщина» Галини Шевченко до колишнього голови Олександрівської районної державної адміністрації Сергія Шпирки.

 

Позов задоволено частково. Суд визнав відомості, поширені Сергієм Шпиркою у коментарях, на підставі яких була опублікована 26 червня 2014 року газетою «Україна-Центр»  стаття «Власть новая, замашки - старые?», такими, що принижують честь, гідність, ділову репутацію журналістки Галини Шевченко. Зокрема визнана недостовірною інформація, що журналістка була присутня 8 червня 2014 року на березі річки Тясмин у селі Бірки Олександрівського району, проводила відеозйомку інциденту між родиною сина тодішнього голови районної державної адміністрації Сергія Шпирки і відпочивальниками та заявляла, що опублікує статтю і викладе відеоматеріали. Протягом місяця з дня прийняття набрання чинності судового рішення суд зобов'язав видання «Україна-Центр» опублікувати спростування.

 

Також за рішенням суду Сергій Шпирка повинен сплатити Галині Шевченко одну тисячу гривень моральної шкоди. У задоволенні позову в частині відшкодування матеріальної шкоди суд журналістці відмовив.

 

«Рішенням суду задоволена. Моя позиція з самого початку була не отримати з Сергія Шпирки гроші, а відстояти справедливість і своє ім'я. Це мені й вдалося зробити», - заявила Галина Шевченко після оголошення рішення суду.

 

«Depo.Кіровоград» пише, що Сергій Шпирка не був присутній на жодному засіданні суду. Протягом десяти днів з дня проголошення рішення він може подати апеляційну скаргу.

 

Нагадаємо, у грудні минулого року редактори комунальних газет Кіровоградщини звинуватили голову Олександрівської райдержадміністрації (РДА)  Сергія Шпирку у запровадженні цензури районної газети «Вперед».  Журналісти заявили, що голова РДА особисто вносить правки до їх матеріалів і знімає статті, які його не влаштовують.

 

За словами місцевих журналістів, пан Шпирка заборонив журналістам видання друкувати інформацію, що на пленарному засіданні 35-ї сесії райради депутати не затвердили його звіт. 

 

23 грудня 2014 року медіаспільнота Кіровоградщини на зборах за участі першого секретаря Національної спілки журналістів України (НСЖУ)  Сергія Томіленка публічно засудила факти цензури з боку голови Олександрівської райдержадміністрації Сергія Шпирки. Того ж дня надійшла інформація, що Президент України своїм указом звільнив голову Олександрівської РДА із займаної посади. Незважаючи на звільнення чиновника, Спілка вимагатиме його покарання за запровадження цензури.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4145
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду